Leuvense kantoren almaar populairder

OnyxHQ-kopie

 De toenemende mobiliteitsproblemen en hogere huurprijzen maken dat bedrijven en overheden steeds vaker het centrum van Brussel verlaten en richting Vlaanderen trekken. Dat blijkt uit Trendsrapport Group Hugo Ceusters -SCMS. Zo werd er het voorbije jaar in Brussel 40 procent minder kantooroppervlakte verkocht en verhuurd dan het jaar voordien. In Leuven werd vorig jaar 21 procent meer kantooroppervlakte dan in  2014.

Vlaams-Brabant werd in 2015 de tweede grootste regionale kantoormarkt. Met een take-up van 150.000 vierkante meter haalt de regio dit jaar een marktaandeel van 27 procent. “Daar zijn verschillende verklaringen voor”, zeggen ze bij Group Hugo Ceusters.  “Enerzijds is er het feit dat heel wat bedrijven het centrum van Brussel inruilen voor de rand, anderzijds heeft de hoge take-up in de regio ook te maken met de sterke aangroei van de bevolking ter plaatse, met de aanwezigheid van de luchthaven van Zaventem en de talrijke spin-offs en start-ups die ontstaan vanuit de KU Leuven. Leuven op zich noteert net als in 2014 een hoge take-up van zowat 40.000 vierkante meter.

Met een verkochte en verhuurde oppervlakte van 288.000 vierkante meter in 2015 blijft Brussel de grootste regionale kantorenmarkt, maar de vergelijking met 2014 - toen er nog 461.000 vierkante meter verkocht en verhuurd werd - is veelzeggend. De take-up, zeg maar de verhandelde kantooroppervlakte, daalde er met 37,5 procent, een trend die onder meer bevestigd wordt het vakblad Expertise. “Talrijke spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden kiezen almaar vaker heel bewust voor een Vlaamse provinciestad. Leuven, maar ook Mechelen en Gent groeien meer en meer uit tot volwaardige provinciale kantoorsteden”, zegt Louis De Clercq van Group Hugo Ceusters-SCMS

Mobiliteit, bereikbaarheid en de kosten zijn de belangrijkste redenen waarom het bedrijfsleven Brussel steeds meer inruilt voor Vlaamse steden. “In België kost een werplek - van elektriciteitsfactuur tot onderhoudskosten - sowieso al een pak meer dan elders in Europa”, zegt Ingrid Ceusters, CEO Group Hugo Ceusters-SCMS. “In Nederland betaalt een werkgever dagelijks een gemiddeld kantoorkost van 24 euro per fulltime werknemer, in België op 32 euro. Laat dit dan ook een oproep aan de overheden zijn om de troeven van hun stad of regio nog sterker uit te spelen. Maar vooral ook om de zaken die een negatieve impact hebben op de aantrekkelijkheid als kantoormarkt op te lossen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat de mobiliteitsproblemen, de fiscale onzekerheden en de loonkost in ons land sterk in het nadeel spelen van de keuze tot vestiging van grote corporates.”