Nieuws Vlaams Brabant Leuvense kinderspecialist experimenteert met tumorvaccins

Leuvense kinderspecialist experimenteert met tumorvaccins

Leuvense kinderspecialist experimenteert met tumorvaccins

Stefaan Van Gool verliet twee jaar geleden langs de achterdeur en in alle stilte het Universitair Ziekenhuis UZ in Leuven. Er waren ethische en wetenschappelijke problemen met de klinische studies van de kinderkankerspecialist. De Leuvense topdokter werkt nu in een Duits privéziekenhuis.

De kinderneuro-oncoloog uit Leuven vertrok nadat er ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen opgedoken waren bij de klinische studies die hij uitvoerde. Daarin gaf hij kinderen en volwassenen met een levensbedreigende hersentumor experimentele tumorvaccins.

Een onderzoekscommissie met professoren uit Leuven hekelde dat Van Gool die experimentele tumorvaccins in Gasthuisberg aanprees bij patiënten terwijl nog lang niet vaststond dat die ook zouden werken. Ook vandaag is nog altijd niet bewezen dat de vaccins werken. Er is ook twijfel of alle patiënten instemden met de experimentele behandeling voor de levensbedreigende hersentumor. In het geval van kinderen gaat dat om hun ouders.

Het UZ Leuven liet maandag weten dat er nooit gevaar is geweest voor patiënten. “De patiënten en de betrokken instanties werden op de hoogte gesteld. De discussie ging niet over de mogelijke nadelige effecten van het vaccin, maar over het aantonen van de mogelijke werkzaamheid ervan. Een klinisch wetenschappelijk onderzoek verloopt via strikte regels en procedures die bewaakt worden door de ethische commissie en die altijd door UZ Leuven gevolgd worden.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.