Nieuws Vlaams Brabant Magics Instruments maakt stralingsharde elektronica

Magics Instruments maakt stralingsharde elektronica

Magics Instruments maakt stralingsharde elektronica

magicsoprichtersDe Leuvense spin-off Magics Instruments maakt elektronica die duizend keer beter beschermd is tegen ioniserende straling dan de huidige technologie. Die kan onder meer gebruikt worden voor ruimtereizen naar Mars of bij nucleaire rampen. Dat wekt de interesse van Japan.

Magics Instruments ontwikkelt chips die heel goed bestand zijn tegen radioactieve en andere elektromagnetische stralingen van meer dan 1 megagray. De baanbrekende technologie biedt mogelijkheden voor het gebruik van elektronica bij nucleaire ongevallen, inspectie van kerncentrales, ontmanteling van oude kerncentrales en nieuwe nucleaire toepassingen zoals kernfusie.

Geen wonder dat de spin-off van de KU Leuven sinds oktober vorig jaar ondersteund wordt door het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Het SCK wil de technologie gebruiken voor de toekomstige MYRRHA-reactor. De Japanners overwegen om met dezelfde technologie inspectierobots te wapenen tegen de enorm hoge straling in het door een kernramp getroffen Fukushima.

ruimtereismarsHet jonge bedrijf telt vandaag twee onderzoekers: Jens Verbeeck en Ying Cao. Als elektronische toestellen grote stralingsdoses ontvangen, kan de straling ophopen en tot defecten leiden. Meetinstrumenten kunnen op termijn minder betrouwbaar worden. Verbeeck en Cao werken al sinds 2008 vanuit Leuven aan technologie die daar een oplossing voor biedt.

“Zowel voor de lay-out als op circuit- en systeemniveau maken we de elektronische toepassingen stralingshard. Bij regeltechnieken zorgen we ervoor dat dezelfde parameters gemeten worden, zelfs bij geaccumuleerde straling. Waar de meeste ruimtevaartcomponenten meegaan met een stralingsdosis van 1 tot 10 kilogray kunnen onze componenten 1 tot 5 megagray aan”, zegt Verbeeck.

Met de huidige elektronica kunnen we naar de maan. Met deze toepassingen naar Mars. Magics Instruments hoopt tegen 2020 te kunnen werken met een team van tien mensen. Het mikt op een omzet van 3 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.