Afbeelding2 Michaël en Niels werken in De Copain met een open keuken. Foto jvi

Michaël en schoonzoon Niels staan samen achter het fornuis van nieuw restaurant

DILBEEK - Met restaurant De Copain is het centrum van Dilbeek een culinair plekje rijker. Afgaande op het enthousiasme en de appetijtelijke curriculum vitae van chefs van dienst Michaël Vollebout (40) en Niels Rooms (22) gaat het om een veelbelovende adres.

Restaurant De Copain opende eerder deze maand als take-away de deuren in de Verheydenstraat in hartje Dilbeek. Vanaf begin volgend jaar kan er ook effectief aangeschoven worden aan tafel. De chefs die voor de gerechten zorgen zijn de 40-jarige Michaël Vollebout en de 22-jarige Niels Rooms.

Familiezaak

“Michaël is mijn schoonvader”, steekt Niels Rooms verrassend van wal. “Dat is geen alledaagse combinatie, maar in ons geval wel een uitstekende. Hij heeft de klassieke keuken perfect onder de knie, is organisatorisch heel sterk en is bovendien een topper in de patisserie.”

“En Niels kan op zijn beurt perfect een moderne toets geven aan de gerechten en is heel vlot in omgang met de klanten. Ik heb ook al gemerkt dat we constant van elkaar leren. Dat maakt ons heel complementair”, vult Michaël aan.

Piet Huysentruyt

Aan ervaring hebben beide heren alvast geen gebrek. Niels studeerde zo’n twee en half jaar geleden af aan de bekende koksschool Ter Duinen in Koksijde. “Mijn stages liep ik onder meer bij Likoké van Piet Huysentruyt, El Poblet van Quique Dacosta, en Alain Bianchin. Sinds twee jaar ben ik chef in Canapé in Tervuren, dat is de zaak van tv-chef Jeroen De Pauw. Een job die ik zal afbouwen maar blijf combineren met De Copain.”

Schoonvader Michaël reisde als chef vele jaren de wereld rond en werkte in verschillende sterrenrestaurants waaronder La Grenouillère in Frankrijk en ook in de keuken van chef Ducasse in China. “De afgelopen jaren werkte ik veel dichter bij huis, bij traiteur Papillon in Woluwe. De droom van een eigen zaak te hebben, bleef intussen altijd borrelen. Toen ik deze ruimte, recht tegenover mijn appartement, te huur zag staan, twijfelde ik geen seconde. Deze kans moest en zou ik grijpen.”

Geheimdoenerij

De afgelopen weken bouwden Michaël en Niels hun restaurant, in een pand waar tot voor kort een donutzaak gevestigd was, eigenhandig om. “Van het schilderen van de muren, tot het ophangen van de dampkap. Alles gebeurde met onze eigen handen en de hulp van vrienden”, aldus Michaël. “Klanten zullen trouwens opmerken dat we in De Copain met een open keuken werken. Geen geheimdoenerij bij ons, al onze bereidingen zijn toch super vers en gemaakt met lokale producten.”

Intussen stromen de bestellingen binnen voor de eindejaarsfeesten. “Tot onze eerste officiële openingsdag op 11 januari werken we alleen via take-away, met onder meer een speciaal menu voor de feesten”, zegt Niels. “Dat we op korte tijd al zoveel bestellingen hebben, durfden we op voorhand niet voorspellen. We zijn heel tevreden met zo’n warm welkom en kijken er enorm naar uit om binnenkort onze gasten ook ter plaatse te verwennen.”