De foodstanden in Hal 5 in Kessel-Lo komen een jaar na de opening van de hal maar niet uit de startblokken. Twee uitbaters zijn inmiddels al vertrokken, een derde sluit binnen een maand de deuren. Een heroriëntatie dringt zich op. “We gaan voor minder foodzaken maar wel met ruimere openingsuren”, vertelt Michiel Van Baelen van Hal 5 bij de collega’s van Het Nieuwsblad.
Cirkus in Beweging, de sociale kruidenier en de eventorganisatie: niets dan blije gezichten een jaar na de opening van Hal 5. Alleen het horecagedeelte blijft achter. “Er is op dat vlak nog werk aan de winkel”, aldus Michiel van Baelen van Hal 5. “Door de beperkte en versnipperde openingsuren wisten de bezoekers niet altijd wanneer ze voor een hapje en een drankje terecht konden in Hal 5.” Anderen zeggen ook dat het buiten de warme zomer geregeld te koud is in de hal, waardoor sfeerzoekers buiten de evenementen niet lang blijven hangen.
Experimenteren
De foodcourt een mislukking noemen,wil Van Baelen niet. “Kijk, bij ons draait her erom mensen kansen te geven om te experimenteren. Op een goedkope manier leren ze veel bij en kunnen ze hun concept bijstellen. Dat is wat bijvoorbeeld de uitbater van de boterhammen heeft gedaan. Met een aangepast concept maken ze binnenkort elders een doorstart”, klinkt het nog.
Chocolatier of traiteur?
Naar de toekomst toe is de organisatie achter Hal 5 van plan het aantal foodstanden terug te brengen tot drie stuks en de ijskar. Inmiddels is een pizzeria verhuisd naar een grotere stand en opende een Indische resto de deuren. Bij Hal 5 hopen ze op een derde speler zoals bijvoorbeeld een chocolatier of traiteur.
Rendabel
Hal 5 is zelfbedruipend en doet geen beroep op subsidies van de stad Leuven.