Nieuws Vlaams-Brabant Oranjestad legt nieuw circulatieplan voor aan handelaars/inwoners

Oranjestad legt nieuw circulatieplan voor aan handelaars/inwoners

Oranjestad legt nieuw circulatieplan voor aan handelaars/inwoners

DIEST -Het stadsbestuur van Diest heeft een nieuw verkeerscirculatieplan voor de binnenstad/handelscentrum klaar. Het is de bedoeling om dit vanaf 1 november 2021 in te voeren.

De wijzigingen moeten volgens het bestuur het autoverkeer in het centrum verminderen en vooral veiliger maken voor elke weggebruiker. Vorig jaar in september werd de volledige stadskern al omgevormd tot fietszone. Het optimaliseren van het inkomend en uitgaand gemotoriseerd verkeer in het centrum is dan ook een volgende logische stap binnen het duurzame mobiliteitsplan van de stad. De nieuwe rijrichtingen moeten zorgen voor een betere spreiding van het verkeer en het kloppend hart van de stad veiliger en leefbaarder maken.

Een eerste grote aanpassing is de rijrichting in de Koning Albertstraat. Door de bouw van een groot aantal woningen en bijhorende parkeerplaatsen in de omgeving van de Schaffensestraat neemt de verkeersdruk in de buurt toe. Om de verkeersveiligheid én toegankelijkheid te waarborgen, draait de enkelrijrichting om richting de Grote Markt. Op die manier is de Koning Albertstraat tijdens de markt, de kermis of andere evenementen altijd op dezelfde manier bereikbaar. De parkeerstrook blijft behouden, waardoor parkeren straks met de nieuwe rijrichting mee gebeurt, een logische keuze dus.

Een nieuwe rijrichting in een drukke centrumstraat is altijd aanpassen voor weggebruikers, handelaars en omwonenden. Maar het omdraaien van de rijrichting verhoogt niet alleen de verkeersveiligheid, het heeft als bijkomend voordeel dat het eenvoudiger wordt om de pleinfunctie van de Grote Markt en de Kaai uit te rollen.

Niet alleen de Koning Albertstraat verandert van rijrichting ook de omliggende straten werden onder de loep genomen, zodat een vlotte doorstroming mogelijk blijft en de verkeersdruk op het kruispunt Michel Theysstraat en Schaffensestraat vermindert. In het nieuwe circulatieplan veranderen de volgende straten van rijrichting: Ossekopstraat, Oscar Nihoulstraat, Refugiestraat, Grote Markt, Sint-Jan Berchmansstraat en Egide Alenusstraat.

De komende weken gaat het stadsbestuur nog in gesprek met alle straten om het nieuwe verkeerscirculatieplan voor te stellen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.