Het gaat niet goed met de financiële geletterdheid in onze samenleving. Vooral jongeren blijken weinig financiële kennis te hebben. Concepten als inflatie, koopkracht en recessie zeggen hen vaak niets. Nochtans kan dat grote gevolgen voor hun toekomst hebben, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen met lagere financiële geletterdheid zullen gemiddeld minder verdienen, minder kunnen sparen en een lager algemeen welzijn ervaren.
Alhoewel dit niet meteen kan gezegd worden van Joos Bosmans, John Chow, Kenneth Ramaekers en Perry van Overeem, vier studenten aan de Banaba Management & Ondernemen bij de UCLL. Zij bedachten een kaartspel dat erop gericht is de financiële kennis bij jongeren tussen 10 en 14 jaar te verhogen. Het idee vond zijn oorsprong in het babysitten.
Wapenen
“Eind vorig jaar paste ik op mijn neefjes van 11 en 13 jaar oud”, vertelt Kenneth. “Terwijl de jongste voor Kerstmis vooral cadeaubonnen had gevraagd, wil de oudste graag aandelen van bedrijven waarover hij had gelezen.” Deze vraag inspireerde ook zijn teamgenoten om zich te verdiepen in de financiële kennis die bij de jeugd aanwezig is. “We ontdekten dat die eigenlijk heel laag is”, vertellen ze. “We zagen hier een unieke kans om dit probleem binnen onze start-up aan te pakken.”
Na het nodige onderzoek ontstond het kaartspel Finance Frenzy. “In het spel worden alledaagse begrippen aangeleerd zoals rente op spaargeld, inflatie of het niet delen van de pincode”, verduidelijken ze. “Spelenderwijze hopen we de volgende generatie beter te wapenen om hun financiën goed te beheren.” (lees verder onder de foto)
Dat de jonge ondernemers met hun kaartspel op een bestaande nood zijn gestoten, bleek al snel. “Op tien dagen tijd was onze eerste uitgave, goed voor 300 spellen, uitverkocht”, besluiten ze enthousiast. “We hebben intussen al een tweede bestelling van opnieuw 300 spellen bij Cartamundi geplaatst.”