Nieuw plantgoed voor Vlaams-Brabantse tafeldruif

swinnen

De Vlaams-Brabantse tafeldruif is een door Europa erkend streekproduct. Dankzij het intergemeentelijk druivenplatform is er nu plantgoed waardoor de toekomst van de druif verzekerd is.

De druiventeelt bracht Overijse, Hoeilaart, Huldenberg, Tervuren decennia werk en weelde. Maar de befaamde druif  kent nu al een tijdje een moeilijke periode. Precies daarom sloegen 3WPlus Sociale Werkplaats en de provincie Vlaams-Brabant via de Nationale Proeftuin voor Witloof, samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Vlaamse overheid en de druiventelers in 2013 de handen in elkaar om met Europese middelen een intergemeentelijk druivenplatform  uit te bouwen.

„De bedoeling van het intergemeentelijk druivenplatform was het landelijk en immaterieel erfgoed van de druiventeelt in de druivengemeenten te bewaren”, zegt gedeputeerde voor land- en tuinbouw Monique Swinnen (CD&V). „Een van de actiepunten was een kweekprogramma voor streekeigen plantgoed om zo te zorgen voor het behoud van  de Vlaams-Brabantse tafeldruif in de druivenstreek. We zijn blij dat het eerste plantgoed voor Vlaams-Brabantse tafeldruiven nu beschikbaar is.”

Volgende week wordt het project intergemeentelijk druivenplatform afgesloten. Bij die gelegenheid wordt in Solheide in Overijse de eerste druivelaar geplant door Monique Swinnen en druivenkoningin Ina Marchand.