Nieuws Vlaams-Brabant Nieuwe hightech operatierobot in RZ Tienen

Nieuwe hightech operatierobot in RZ Tienen

Nieuwe hightech operatierobot in RZ Tienen

TIENEN – Vandaag werd in RZ Tienen voor het eerst een operatie uitgevoerd met de ‘Da Vinci’: een splinternieuwe hightech operatierobot. Deze robot stelt de chirurgen van het regionale ziekenhuis in staat om complexe ingrepen met grotere precisie uit te voeren.

De nieuwe robot werd vorige week geleverd door Intuitive, een Amerikaanse firma die al 20 jaar oparatierobots aanbiedt.

Het toestel, dat ongeveer anderhalf miljoen euro kostte, heeft alle functionaliteiten die je van een moderne operatierobot mag verwachten, vertelt dr. Joost Berkers, Uroloog bij RZ Tienen. “De operatierobot bestaat eigenlijk uit drie aparte onderdelen: de robotarmen waarmee de ingreep uitgevoerd wordt, een scherm waarop de operatie gevolgd kan worden door verpleegkundigen en assistenten, en een console waarmee de chirurg de robotarmen bedient. Alle onderdelen staan in dezelfde ruimte, dus de chirurg blijft tijdens de hele ingreep bij de patiënt.”

 

 

Robotchirurgie is al langer beschikbaar in Vlaanderen, maar toch zal de aankoop van de nieuwe robot een positieve impact hebben op de zorg in regio Tienen. “Robotchirurgie heeft heel wat voordelen voor onze patiënten. Omdat we met de robot nog preciezer kunnen werken dan manueel, zullen patiënten na de operatie minder last hebben van pijn, minder kans hebben op bloedverlies en ontstekingen én kleinere littekens aan de ingreep overhouden”, legt dr. Berkers uit.

“Bovendien kunnen we tijdens een kijkoperatie moeilijk bereikbare gebieden in beeld brengen met minimale schade aan de omliggende weefsels. Een ander voordeel is de kortere wachttijd: voor robotchirurgie moesten we tot nu toe uitwijken naar andere ziekenhuizen maar dankzij deze investering is dit soort chirurgie nu ook breder toegankelijk voor patiënten in deze regio.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.