Nieuws Vlaams-Brabant Nieuwe lichting telers verzekert toekomst van tafeldruif: “Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer één”

Nieuwe lichting telers verzekert toekomst van tafeldruif: “Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer één”

Nieuwe lichting telers verzekert toekomst van tafeldruif: “Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer één”

OVERIJSE – De toekomst van de Vlaams-Brabantse tafeldruif staat onder druk. Er zijn nog maar een tiental beroepsdruiventelers (‘serristen’) actief in de Druivenstreek. Hun aantal daalt jaar na jaar en een opvolging blijft meestal uit. De kennis rond de teelttechniek van tafeldruiven staat op het punt te verdwijnen. Dit is een bedreiging voor de tafeldruif als typisch Vlaams-Brabants streekproduct en van de aantrekkingskracht van de druivenstreek. Met een gezamenlijk project willen Boerenbond en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant een kentering inzetten.

Nieuwe kansen door nieuwe telers

De druivenstreek heeft potentieel voor ondernemers. Zo neemt tafeldruiventeler Koen Dewit, als vijfde generatie, op termijn het bedrijf van zijn vader Philip Dewit in Overijse over. “We stellen vast dat er ook vers bloed in de sector komt”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde land- en tuinbouw Vlaams-Brabant. Mede dankzij de gemeenschappelijk cursus ‘Tafeldruif zoekt teler’ werden er nieuwe starters-druiventelers aangetrokken. Zo startte Brecht Fluyt bijvoorbeeld gepassioneerd met het telen van tafeldruiven. “Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer één om het voortbestaan van de sector te garanderen”, aldus Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

“Tafeldruif zoekt teler”

Boerenbond en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant richtten afgelopen jaar de cursus ’Tafeldruif zoekt teler’ in. Deze cursus had een doorlooptijd van één jaar (van augustus 2021 tot augustus 2022), met als startmoment de druivenoogst. Iedere maand kwamen zowel theorie als praktijk aan bod. De cursisten hielpen telkens tijdens de belangrijkste periodes van het druivenseizoen mee in de praktijk. Snoeien, aanbinden, uitkorrelen en oogsten hebben geen geheimen meer voor hen. Professionele telers gaven vol enthousiasme kennis en kunde door met specifieke tips en tricks om de befaamde Vlaams-Brabantse tafeldruif met een zo hoog mogelijke kwaliteit te telen.

10 afgestudeerde serristen

25 deelnemers vingen de cursus aan. Eén jaar later studeren 10 van hen af en zijn ze klaar om professioneel tafeldruiven te telen. Ook na het afstuderen loopt de begeleiding verder. Via de Kenniskring Tafeldruiven verenigen Boerenbond, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, 3Wplus, Sterredruif en de Unie der Serristen iedereen met interesse in de teelt. In dit lerend netwerk kunnen geïnteresseerden zich bijscholen en nieuwigheden oppikken op infoavonden en bedrijfsbezoeken. Zo zetten de partners zich in voor de toekomst van de Vlaams-Brabantse tafeldruif opdat we ook in de toekomst nog kunnen genieten van dit overheerlijk streekproduct.

Praktisch

U bent van harte welkom op de diploma-uitreiking van de cursus ’Tafeldruif zoekt Teler’. Deze vindt plaats op donderdag 7 juli 2022 om 18u30 in druivenserres Dewit, Brusselsesteenweg 262, 3090 Overijse.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.