Abel en Laurence namen het pand over van de ouders van Abel, Lieven Demeestere en Iris Dhondt. Zij behoorden met Arenberg jarenlang tot de culinaire top van België, maar namen in juni afscheid van hun geliefde zaak. Na drie maanden van voorbereidingen staat de nieuwe generatie klaar om met het tot EST omgedoopte etablissement een nieuw verhaal te schrijven.
Testdagen
De testdagen verliepen alvast vlot. “We hebben heel veel positieve reacties gekregen de voorbije week, dus we zijn wel tevreden”, zegt Abel. “De testdagen waren bedoeld om de aannemers en leveranciers, maar ook onze vrienden en familie te bedanken.”
Nochtans waren het geen eenvoudige voorbereidingen. Zo werd het volledige interieur uitgebroken en vernieuwd. Er kwamen nieuwe ramen, een akoestisch plafond, een nieuwe inkom en een nieuwe vloer. Ook de buitenkant werd volledig herschilderd.
“Het waren best heftige maanden”, vertelt Laurence. “De ochtend na de laatste dienst van Arenberg zijn we met vrienden en familie meteen begonnen aan de afbraakwerken. Nadien hebben we alles from scratch terug opgebouwd. Het was hier een echte werf. Je kan alles tot in de puntjes voorbereiden, maar als het moment er eenmaal is, moet je er ook staan en moet het top zijn.”
Sir Kwinten
Het jonge koppel heeft dan ook al heel wat ervaring op de teller. Terwijl Abel na passages bij Hof van Cleve in Kruisem en Sir Kwinten in Lennik zich vanaf nu focust op de keuken in Heverlee, zal Laurence de zaal voor haar rekening nemen. Tot voor kort werkte zij nog als souschef bij Hof van Cleve. In november 2024 werd Laurence nog verkozen tot meest beloftevolle kok van België.
“We kijken ernaar uit om ons harde werk aan iedereen te tonen”, zegt ze. “We zijn bijna twee jaar bezig geweest om alles voor te bereiden, te plannen en interieur te kiezen. Er komt veel bij kijken en we hebben grote schoenen om te vullen. Gelukkig helpen Abels ouders nog mee achter de schermen en krijgen we veel steun van onze familie. Dat is heel belangrijk.”

Toch wil het koppel hun eigen weg inslaan. “Hoewel we in hetzelfde gebouw zitten, willen we toch onze eigen twist brengen”, zegt ze. “Een Michelinster? Het belangrijkste is dat de gasten hier tevreden naar buiten gaan. We zien wel wat eruit volgt.”
Al ziet de toekomst van EST er rooskleurig uit. Het restaurant is tot eindejaar zo goed als volzet. In november en december zijn er alleen in de week nog plekjes vrij. “Die reservaties brengen wel een grote druk, want iedereen kijkt uit naar ons verhaal. Maar het geeft wel voldoening dat ze graag willen proeven. We hadden niets anders durven dromen”, aldus Laurence.