Nieuws Vlaams-Brabant NSZ: “Een nieuwe zwarte dag voor zelfstandigen”

NSZ: “Een nieuwe zwarte dag voor zelfstandigen”

Ann Van Doren van NSZ. Credit: Zenia Photography.

NSZ: “Een nieuwe zwarte dag voor zelfstandigen”

LEUVEN/VILVOORDE /BRUSSEL – De terugkeer van de beperking van het aantal personen per tafel en van de openingsuren in de horeca, de sluiting van het nachtleven voor minstens drie weken, het verbod op privéfeesten en bijgevolg de verdere vermindering van het werk van de traiteurs, de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag leiden tot de zoveelste zwarte dag voor de ondernemers! De enige ‘troost’ is dat de winkels een paar dagen voor de feestdagen, voor hen een van de belangrijkste periodes van het jaar, niet worden getroffen. Intussen vraagt NSZ om nieuwe steun voor al deze getroffen sectoren: de verlenging van de tijdelijke werkloosheid, de herinvoering van de BTW tot 6% in de horeca,… 

Dit nieuw Overlegcomité is weer een zwarte dag voor de ondernemers. De nieuwe beperkingen die vandaag zijn opgelegd, zullen het moeizame herstel van een pak sectoren opnieuw in gevaar brengen: de terugkeer van het limiteren van het aantal personen aan tafel en van de openingsuren in de horeca en op de kerstmarkten of het verbod op privéfeesten en dus een verdere vermindering van het werk van de traiteurs,… “En dat terwijl men vele tientallen mensen in huis kan ontvangen zonder enige veiligheidsmaatregelen en dus ook zonder CST of vaccinatie. Waar is de logica?”  

 

En wat na de sluiting van het nachtleven voor ten minste drie weken? “Dit is waarschijnlijk de genadeslag voor velen die anderhalf jaar gesloten waren en slechts twee maanden konden heropenen.” 

 

Al die sectoren zijn altijd goede leerlingen geweest die zich aan alle opgelegde beperkingen hielden. Denk maar aan de coronapas, dat niettemin leidde tot een daling van hun omzet met 30%, de installatie van een CO2-meter en, meer recent, de herinvoering van verplichte mondmaskers of sneltesten. “En hier zijn ze opnieuw de slachtoffers.”  

 

Het NSZ wijst nogmaals op het paniekvoetbal van het Overlegcomité wat betreft het  telewerken. “De regels worden na slechts één week te zijn vastgelegd alweer veranderd. Hoe kunnen bedrijven, en met name KMO’s, zich zo snel  organiseren?”

 

Het enige, kleine positieve punt voor NSZ is dat winkels niet worden getroffen. “Het opnieuw opleggen van het alleen winkelen zou bijvoorbeeld rampzalig zijn geweest enkele dagen voor december, een van de belangrijkste periodes van het jaar voor detailhandelaars.” 

 

NSZ eist financiële compensatie en snelle hulp voor deze getroffen sectoren. “Met name de tijdelijke werkloosheid moet worden verlengd. Wij eisen ook een herinvoering van de BTW naar 6% in de horecasector, het dubbel overbruggingsrecht voor de nachtwereld en een snellere toekenning van het klassieke overbruggingsrecht.”  

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.