De VRT-toren. De VRT-toren. Foto: BELGAIMAGE

Onderzoek naar financieel gesjoemel voormalige VRT-top afgerond: “Geen strafbare feiten”

Na acht huiszoekingen en een vernietigend auditrapport wordt niemand van de voormalige VRT-top vervolgd voor financieel gesjoemel. Dat besloot het Brussels parket, bericht De Tijd.

Op woensdag 22 juni 2022 trokken speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie naar de Reyerslaan voor een huiszoeking bij de VRT. Op nog zeven andere plaatsen vonden die dag huiszoekingen plaats. Het onderzoek draaide om verdachte financiële constructies bij de openbare omroep onder toezicht van de voormalige VRT-top. Die waren aan de kaak gesteld in een vernietigend verslag van Audit Vlaanderen uit 2020.

Nu is het gerechtelijk onderzoek klaar, maar komt er geen staartje, zo meldt De Tijd. Vrijdag besloot het Brusselse parket tijdens een zitting achter gesloten deuren dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en dat er dus niemand moet worden vervolgd. De Brusselse raadkamer volgde dat advies. Geen enkele partij was opgeroepen voor de bewuste zitting: de onderzoeksrechter had niemand in verdenking gesteld, en de VRT had zich ook geen burgerlijke partij gesteld in de zaak.

LEES OOK. Open brief dringt aan op andere samenstelling raad van bestuur VRT 

Exclusiviteitscontracten en hoge facturen

In het verslag van Audit Vlaanderen uit 2020 werd gewag gemaakt van deontologische fouten en belangenvermenging, voornamelijk bij de departementen Productie en Media, die onder de hoede stonden van toenmalig directeur Peter Claes. Die raakte in 2019 verwikkeld in een openlijke machtsstrijd met VRT-CEO Paul Lembrechts. In 2020 kostte die strijd beiden hun job.

Volgens De Tijd oordeelde het parket bij zowat alle pijnpunten dat er geen strafbare feiten werden gepleegd. Zo werd onderzoek gevoerd naar exclusiviteitscontracten met bekende schermgezichten, waarbij constructies werden opgezet om vergoedingen te splitsen en minder hoog te doen lijken. Maar tegenover die vergoedingen stonden wel degelijk prestaties, en volgens het parket is het niet aan hen om te oordelen over de correcte waarde van die prestaties. Een gelijkaardige redenering wordt gevolgd voor bepaalde opmerkelijk hoge facturen die door de VRT werden uitbetaald. Ook daar ziet het parket niets strafbaars, ongeacht of die contracten goed of slecht zijn onderhandeld.

Huidig VRT-CEO Frederik Delaplace zei bij zijn aantreden in 2020 al dat “wat in het rapport van Audit Vlaanderen staat in geen enkel bedrijf door de beugel kan, en zeker niet bij een publieke omroep die deels gefinancierd wordt met het geld van de Vlamingen.” Hij kondigde een nultolerantie aan, en maakte later bekend dat op basis van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen verschillende procedures en werkwijzen zijn aangepast bij de VRT.