Nieuws Vlaams Brabant Onderzoek naar warmtenet in Aarschot

Onderzoek naar warmtenet in Aarschot

Onderzoek naar warmtenet in Aarschot

industrieterrein-aarschot-300x200De provincie Vlaams-Brabant laat een onderzoek uitvoeren naar het nut van een warmtenet op het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven in Aarschot. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek (Vito).

“We zetten sterk in op duurzame energie. De plannen voor de modernisering van het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven zijn goedgekeurd. Daarom gaan we na welke mogelijkheden er zijn voor duurzame energie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening. Eerder werd al onderzocht in welke mate middelhoge windturbines rendabel zouden zijn. Voorts onderzoeken enkele bedrijven het hergebruik van regenwater of energiewinning uit biomassa.

“We willen nu ook onderzoeken of de uitbouw van een warmtenet interessant en rendabel is voor het bedrijventerrein, maar ook voor de ruimere omgeving”, zegt gedeputeerde Schevenels. “Door de ligging dicht bij de stadskern van Aarschot zijn we ervan overtuigd dat er zeker winsten uit te halen zijn.”

Het studiebureau Vito zal de provincie begeleiden in het onderzoek. “Sommige bedrijven genereren, bijvoorbeeld tijdens de productie, een grote hoeveelheid warmte die vaak verloren gaat. Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat bedrijven verbindt met deze potentiële aanbieders van restwarmte en zo voor duurzame warmte-uitwisseling zorgt.”

“Bij deze oriënterende screening willen we onderzoeken hoeveel restwarmte er nu verloren gaat en of zo’n warmtenet rendabel kan zijn om die warmte te recupereren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.