In oktober zijn in België 1.120 bedrijven failliet verklaard. Dat is 9,5 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar en ook nog eens het hoogste aantal sinds oktober 2013. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. De faillissementspiek komt heel onverwacht. Drie sectoren kregen in de eerste tien maanden van 2017 zware klappen: de horeca, de bouw en de transportsector.
Het grote aantal faillissementsuitspraken komt ook voor Graydon onverwacht. “Traditioneel is september de maand met het meeste faillissementen van het jaar”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. “Nu blijkt oktober die positie in te nemen.”
Het gaat van kwaad naar erger met de falingen. In oktober was er een dertigtal meer faillissementsuitspraken dan in de traditionele piekmaand september. Na tien maanden staat de teller voor 2017 op 8.888 faillissementen. Dat is 5,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daardoor gingen 17.747 jobs verloren.
Van januari tot oktober was er een zeer sterke stijging in Brussel met 34,6 procent. “Dat kan niet uitsluitend verklaard worden door de gevolgen van onder meer het introduceren van de voetgangerszone of de aanslagen in 2016.”
Het aantal faillissementen piekt vooral in de horecasector. Van januari tot oktober werden 1.792 faillissementen uitgesproken. Dat is 7,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs het op een na hoogste niveau ooit. Het aantal faillissementen in de horeca stijgt vooral in de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Limburg.
Nog twee andere sectoren delen in de klappen. In de bouw waren er 1.519 faillissementen in de eerste tien maanden, een stijging met 6,7 procent tegenover vorig jaar. In de transportsector waren er van januari tot en met oktober 386 faillissementsuitspraken, bijna een vijfde meer dan in dezelfde periode in 2016. In Brussel ging zelfs de helft meer transportbedrijven over de kop dan een jaar eerder.