Het was uit frustratie dat Wendy Goovaerts in 2009 in Baal van start ging met een lingeriewinkel gespecialiseerd in grote cupmaten. “Een droom kan je het niet noemen”, vertelt de onderneemster. “Eerder een missie, omdat vrouwen met grotere borsten altijd vergeten worden.”
Veilige haven
“Wanneer lingeriewinkels zeggen dat ze ook grote maten hebben, gaat dat altijd maar tot maat E, terwijl veel vrouwen daar ver boven zitten. Ze zijn ermee geboren en de markt evolueerde niet mee met de veranderingen die het menselijk lichaam doorheen de jaren onderging.”
Lees ook: STRAFFE MADAMMEN. Evelyn brengt gebottelde mocktails op de markt: “Het aanbod was triest, dus ging ik zelf aan de slag”
In haar tot een winkel, of ‘veilige haven’ (zoals ze dat zelf noemt) omgebouwde garage bezorgt ze vrouwen de juiste lingerie of badkledij. De klanten kwamen uit alle hoeken van het land, of ver daarbuiten. Want lingeriewinkels waar je met een grote cupmaat terecht kan, zijn zeldzaam.
Speciaal uit Parijs
“Bellesa heeft zelfs klanten uit Nieuw-Zeeland en Turkije die, telkens als ze hun familie in België bezoeken, langskomen”, vertelt ze. “Een oudere dame komt zelfs speciaal uit Parijs naar Baal.”
De verhalen van haar vele klanten spreken boekdelen. “Vrouwen kwamen hier vaak met tranen in hun ogen binnen om met een grote glimlach buiten te gaan”, blikt ze terug. “Of boze tieners die door hun moeder naar binnen worden gesleurd, tieners die denken dat ze abnormaal zijn, dat het aan hen ligt dat ze geen passende lingerie vinden. Tot ze bij mij ontdekten dat het aan de industrie ligt, dat die niet mee geëvolueerd is.”
Zelfvertrouwen
Al waren de beginjaren moeilijk – “ondernemen is niet voor watjes” – toch kijkt Wendy met een goed gevoel op de afgelopen 15 jaar terug. “Ik heb een verschil gemaakt voor veel mensen”, bekent ze. “Eigenlijk verkocht ik zelfvertrouwen, iets dat vrouwen soms al decennialang niet meer hadden.”
Zo herinnert ze zich nog goed de dame die nog nooit een badpak had gedragen. “Ze kwam voor een strandkleed, maar ik heb haar tot een aangepast badpak kunnen overtuigen”, vertelt ze. “Later liet ze me weten dat ze intussen zelfs zwemles had genomen en ervan genoot.” Enkele jaren geleden haalde de Baalse lingeriezaak Bellesa zelfs de Telefactsreportage met als titel Vlaamse borsten steeds groter.
Ze deed er jaren over om te beslissen te stoppen met haar goeddraaiende zaak. “Het begon met de wegenwerken in Baal, waardoor ik noodgedwongen een tijdje heb gesloten omdat ze zo moeilijk bereikbaar was”, vertelt ze. Een bijverdienste hielp haar de periode te overbruggen.
Uiteindelijk draaide het erop uit dat ze een zevental jaar twee activiteiten combineerde en 7/7 werkte. “En dat werd onhoudbaar”, bekent ze. “Werkte ik niet in Leuven, dan was ik wel met mijn winkel bezig.” Twee avonden per week en vaak in het weekend gaf ze haar vele klanten advies, op andere momenten ging ze naar beurzen of verzorgde ze de administratie. “Ik voelde al een tijdje dat dit niet vol te houden was”, zegt Wendy.
Geen opvolger
Dat ze geen overnemer zou vinden, daar had ze geen rekening mee gehouden. “Geïnteresseerden zijn er genoeg”, vertelt ze. “Maar het financiële plaatje kregen ze bij de banken niet rond.”
Lees ook: STRAFFE MADAMMEN. Kathleen Van den Berghe wordt als eerste Nederlandstalige vrouw Master of Wine
Tot grote teleurstelling bij haar vele klanten. “Veel vrouwen, inclusief ikzelf, zijn nu wel een beetje in paniek”, bekent ze. “Ik heb hier de laatste weken al veel grote emoties gezien.” Maar de financiële zekerheid bij haar andere job wil ze niet opgeven. “Het is goed geweest”, besluit ze. “Ik heb het toch maar gedaan. Tijd om nog eens, na 15 jaar, van een rustige avond en een rustig weekend te genieten.”