lmunuyux Foto: Filip Claessens / VDT

Ook Unizo betreurt vernietiging plannen voor bedrijventerrein in Tienen: “Als de ruimte niet gecreëerd wordt, zullen we hiervoor een prijs betalen”

Ook Unizo Vlaams-Brabant & Brussel is niet tevreden met de beslissing van de Raad van State om de plannen voor een nieuw bedrijventerrein rond Soldatenveld in Tienen te vernietigen. Daardoor komt er geen nieuw bedrijvenpark in de gemeente en dat is jammer, vindt Unizo: "De situatie ten oosten van Leuven is problematisch, om niet te zeggen dramatisch."

Het actiecomité AdemNood Tienen, dat vorig jaar naar Raad van State stapte om het plan te laten vernietigen, heeft woensdag gelijk gekregen van de rechter. Dat maakt dat er geen industriezone noch winkelzone komt. Het ging om een industriezone van 47,5 hectare en een winkelzone van 25.000 vierkante meter. Het verdwijnen van open ruimte en de komst van nog meer industrie en verkeersoverlast raakte duidelijk een gevoelige snaar bij veel inwoners in Tienen.

“De situatie in arrondissement Leuven is dermate precair dat het aansnijden van nieuwe terreinen in de regio zich opdringt. Het is dan ook een gemiste kans dat Soldatenveld (Tienen) sneuvelt", zegt Elke Tielemans, directeur van Unizo Vlaams-Brabant & Brussel.  "Als de ruimte niet alsnog of elders gecreëerd wordt, zullen we hiervoor een prijs betalen.”

Lees ook: Geen nieuw bedrijventerrein voor Tienen: Voka reageert teleurgesteld

“Een tweesporenbeleid dringt zich op. Enerzijds is er nood aan nieuwe duurzame bedrijventerreinen. Anderzijds moet er nog meer ingezet worden op het optimaliseren van de ruimte en het bestaande vastgoedpatrimonium bestemd voor ondernemen", vervolgt ze.

“Als we kijken naar de buitenlandse investeringen houdt de provincie Vlaams-Brabant stand qua aantal, maar mist ze vooral grote investeringen uitgedrukt in euro’s. Als vestigingsplaats zijn er nochtans tal van troeven: de nabijheid van de hoofdstad, een internationale luchthaven, tot en met internationaal aangeschreven kennisinstellingen. Starters vinden veel vlotter de weg naar Vlaams-Brabant met oprichtingscijfers die records breken. Maar wat als zij doorgroeien tot regionale spelers? Kmo’s die uitbreiden, kunnen dit niet altijd op hun bestaande locatie. Uitwijkmogelijkheden in de directe omgeving zijn vaak beperkt.”