Foto: if

Oude bedrijfssite gaat tegen de vlakte voor nieuw kmo-park: “Heel wat zelfstandigen zijn op zoek naar ruimte”

De industriezone in Lot krijgt er binnenkort een nieuw kmo-park bij. Enkele bestaande gebouwen op de hoek van Breedveld en de Molenstraat worden gesloopt en maken plaats voor 7 units en een nieuw bedrijfsgebouw op maat voor doodskistenfabrikant Funico, die voorheen al op de site gevestigd was.

Lot krijgt er binnenkort een nieuw bedrijvenpark bij. De Oostkampse projectontwikkelaar Globale Estate Group ontwikkelt voor doodskistenfabrikant Funico een gloednieuw en duurzaam bedrijfsgebouw op de site waar het bedrijf eerder al gevestigd was. De site van ongeveer 8.000 vierkante meter krijgt een stevige make-over. Zo worden er op het terrein ook nog 7 nieuwe kmo-units gebouwd. Die staan vanaf nu te koop voor lokale ondernemers die op zoek zijn naar een nieuw magazijn, atelier of loods.

“We merken dat er vandaag veel vraag is naar kleinere bedrijfsunits”, zegt Kathleen Dewulf, CEO bij Global Estate Group. “Heel wat plaatselijke zelfstandigen, zoals schilders, schrijnwerkers en keukenbouwers, zijn op zoek naar een kwalitatieve uitvalsbasis om hun zaak verder uit te bouwen. Projecten zoals het onze bieden hen die mogelijkheid. Bovendien geniet deze site van een uitstekende bereikbaarheid, op minder dan twee kilometer van de snelweg.”

Circulair bouwen

De kmo-units hebben oppervlaktes die variëren tussen 137 en 290 vierkante meter en vormen volgens Globale Estate Group de perfecte uitvalsbasis voor lokale of startende bedrijven en kleinschalige kmo’s. Zowel in als rond de bedrijfsgebouwen gaat er veel aandacht naar duurzaamheid. “We kiezen voluit voor duurzame en kwalitatieve materialen en de units voldoen aan de strengste isolatienormen”, klinkt het bij Globale Estate Group.

“Het kmo-park is ook een mooi voorbeeld van circulair bouwen. Het beton en steenpuin van de sloop worden hergebruikt in de nieuwe gebouwen. De units worden casco opgeleverd, zodat de nieuwe eigenaar ze nog volledig kan inrichten naar eigen behoefte.”

Geen gasaansluiting

Duurzaamheid staat ook centraal buiten de bedrijfsgebouwen. “De bestaande groenbuffering en het infiltratiebekken worden gevoelig uitgebreid om een optimale waterinfiltratie en biodiversiteit te stimuleren. We kiezen er ook bewust voor om geen gasaansluiting meer aan te leggen en de daken worden uitgerust om in de toekomst zonnepanelen te plaatsen.”

De sloop van de oude bedrijfsgebouwen van Funico werd in juni opgestart en is bijna afgerond. In september beginnen de voorbereidende werken om het terrein bouwrijp te maken, zodat de bouw half oktober kan worden opgestart. Tegen de zomer van 2024 kunnen de eerste ondernemers hun intrek nemen in het kmo-park Molino.