Riet Buvens, muzikant van opleiding, ruilde drie jaar geleden Leuven in voor Eliksem bij Landen. En zo leerde ze Tienen kennen. “Ik heb 25 jaar lang een winkel in kleding en geschenken in Leuven gehad en toen vond ik dat het tijd was voor iets anders”, vertelt Riet. “Ik ben dan een bedrijfje in soep en ijs gestart, ook in Leuven, voor jongeren die niet op de gewone arbeidsmarkt geraakten. Daar ben ik helaas vroegtijdig moeten uitstappen, waarna ik als vrijwilliger aan de slag ben gegaan in De Wingerd in Leuven. Zo kreeg ik daar een job aangeboden als tijdelijk coördinator van Zorgcirkels Jongdementie. Dat was een bijzonder leerrijk ervaring.”
Nieuwe weg
Tijdens de coronaperiode kwam de vrouw van Riet, die chef-kok was, in een burn-out terecht. “We hebben toen de drastische beslissing genomen om een nieuwe weg in te slaan en alles te verkopen. Zo zijn we in Eliksem beland. Intussen zijn onze vier kinderen ons gevolgd, net als onze twee pleegkinderen.”

Maar stil zitten, dat is niets voor Riet. “Het begon weer te kriebelen om een winkel te starten en in mijn zoektocht naar een geschikt pand, ben ik terecht gekomen aan de Veemarkt in Tienen. Ik was meteen gecharmeerd en besloot de sprong te wagen.”
Tweedehands
“Voorlopig is het pand voornamelijk ingevuld als galerij. Drie jaar geleden ben ik namelijk aan de Academie Regio Tienen gestart met een opleiding. Zo heb ik heel wat getalenteerde mensen leren kennen. Om al dat moois niet verloren te laten gaan, besloot ik hier werken te exposeren. Daarnaast bied ik een stukje kleding aan, zowel nieuw als tweedehands, en ook nieuwe en tweedehandsmeubelen.”

“Ik wil er tegelijk een zomerbar, Bar 26, aan toevoegen”, gaat Riet verder. “De horecavergunning laat nog even op zich wachten, daarom kunnen we nog geen officiële prijzenkaart aanbieden. ‘Horeca’ ben je van zodra je iets van eten of drinken ‘verkoopt’. Maar mensen kunnen wel op ons terras genieten van iets fris of een koffie in ruil voor een kleine bijdrage in onze spaarpot op de toonbank.”
Eens de vergunning er is, wil Riet samen met huiskok Evy De Messemaeker enkele concepten uitwerken. “Ik denk aan Bar Kroket, Pasta en Basta en Fruit des Mers, maar ook een moorddiner, kookworkshops en een zomersaladebuffet”, aldus Riet. “Via onze sociale media kan je onze evenementen volgen.”

Na de zomer sluit zowel Pand 26 als Bar 26 voor een renovatie. Er wordt dan een trap doorgestoken naar de woning boven de zaak, waar de zoon van Riet zal komen wonen. “Daarna gaan we zeker een stukje kleding, spulletjes en meubilair behouden, net als een deeltje kunst, maar we gaan vooral een totaalconcept uitbouwen, samen met andere ondernemers. Iedereen met een zelfverdienmodel, kan een foto van zijn of haar product doorsturen, en dan bekijkt een team van zes personen, waaronder ikzelf, of we dit kunnen aanbieden.”
Pand 26 is vanaf nu open van donderdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 20 uur.