Nieuws Vlaams Brabant “Pandemie leidt mogelijk tot wissel van wacht bij topposities”

“Pandemie leidt mogelijk tot wissel van wacht bij topposities”

“Pandemie leidt mogelijk tot wissel van wacht bij topposities”

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Executives blijven vanwege de coronacrisis trouw aan hun organisatie. Toch kan de pandemie er op termijn ook voor zorgen dat er bij topposities een wisseling van de wacht plaatsvindt, zo vertelt Managing Director Özlem Simsek bij rekruteringskantoor Robert Walters.

Een wisseling van de wacht bij topfuncties kan wanneer er na de crisis een ander soort executive nodig is, of wanneer topmanagers zelf toe zijn aan een nieuwe uitdaging.

Honkvaster en risicomijdend

Volgens Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters en gespecialiseerd in onder meer executive search, voelt het management op c-level zich net tijdens deze coronacrisis extra verantwoordelijk voor de organisatie. Zij willen samen met de medewerkers strijden om de crisis goed te doorstaan. Die toewijding zorgt ervoor dat deze topmanagers op dit moment honkvaster zijn. Özlem: “Om het maar zo te zeggen: de kapitein verlaat als laatste het schip.” Aan de andere kant speelt volgens Özlem ook mee dat een deel van de executives in deze periode risicomijdend gedrag vertoont. “Misschien voelen sommige managers op topniveau wel de kriebels om iets anders te gaan doen, maar wachten ze liever tot de storm is gaan liggen.”

Behoefte aan ander soort manager

Zetten executives en bedrijven op dit moment alle zeilen bij om de pandemie goed door te komen, op termijn kan er volgens Özlem behoefte ontstaan aan een ander soort manager. “Misschien dat de persoon die voor de crisis een mooie groei vertoonde niet de executive is die goed kan herstructureren en herbouwen.” In sommige zwaar getroffen sectoren ziet Özlem deze veranderingen nu al plaatsvinden. “De entertainment en toeristische sector zijn bijvoorbeeld zo zwaar geraakt door de crisis dat daar nu al forser wordt ingegrepen.”

Naar nieuwe kansen uitkijken

Volgens Özlem zullen eventuele veranderingen op topposities niet alleen vanuit de organisatie in gang worden gezet. Zo verwacht zij dat de groep executives die tijdens de crisis honkvast bleek omdat zij het risico van een overstap te groot vond, naar nieuwe kansen gaat uitkijken.  “Maar ook die andere groep die vanwege een verantwoordelijkheidsgevoel bleef zal misschien de balans opmaken. Zij hebben met de hele organisatie de storm doorstaan en dat zal een ongelooflijke rush geweest zijn. Dan kan ik me voorstellen dat de uitdaging een beetje verdwenen is en dat zij ook openstaan voor iets nieuws.”

Salarissen

De beloningen voor topfuncties blijven in 2021 ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden, al kan het volgens Özlem zijn dat executives in zwaar getroffen sectoren wordt gevraagd tijdelijk salaris in te leveren.  Verder verwacht Özlem dat salarispakketten sterker geïndividualiseerd gaan worden. “Dus niet meer standaard een basissalaris met een bonus of opties bij goede resultaten en een auto van de zaak. Doelstellingen worden per sector meer aangepast aan de realiteit. Er komt meer maatwerk rondom afspraken voor short term en long term incentives.”

Bron: Robert Walters.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Diest
Diest

Ondernemers bundelen krachten

DIEST/PELT - Mia Haesevoets, zaakvoerster van het Diestse Aimbizz, gaat haar kennis en ervaring koppelen aan Q-Academy, onderdeel van de… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.