Wereldatlas_cover

Plantyn en KU Leuven lanceren nieuwe Wereldatlas

Al twintig jaar lang is de Plantyn Algemene Wereldatlas een vaste waarde in de Vlaamse klaslokalen. Om die verjaardag te vieren stelt Uitgeverij Plantyn tijdens de GEO-dag op 11 februari een kersverse editie van haar Wereldatlas voor. Die nieuwe editie is opgesteld in nauwe samenwerking met de KU Leuven en speelt meer dan ooit tevoren in op actuele thema’s.

Meer dan 600 leerkrachten verzamelen zaterdag in Antwerpen voor de GEO-dag, het grootste evenement over aardrijkskunde in Vlaanderen. Uitgeverij Plantyn en de KU Leuven lanceren dan samen de Plantyn Algemene Wereldatlas, editie 2017. Die nieuwe editie speelt nadrukkelijk in op de actualiteit. Thema’s als duurzaamheid en klimaat, maar ook bodem, toerisme en migratie zijn de volgende vijf jaar belangrijke aandachtspunten voor de 12- tot 18-jarige scholieren.

“De afdeling Geografie en Toerisme aan de KU Leuven blinkt al vele decennia uit op vele gebieden”, zegt KU-rector Rik Torfs. “Zo zijn er de actieve ondersteuning aan het onderwijs in aardrijkskunde en de kwaliteitsvolle lerarenopleiding. Voorts organiseert de afdeling navorming en ontwikkelt ze nieuw didactisch materiaal.”

“Om een aardrijkskundige atlas te ontwikkelen die aan alle wetenschappelijke en didactische eisen voldoet, is de expertise vanuit academische hoek onontbeerlijk”, stelt uitgever Pieter Heeman. “Professoren verzamelen statistische data en vertalen die naar basiskaarten, waarmee professionele cartografen aan de slag gaan.”

Weervrouw Jill Peeters verleent haar medewerking. “De Algemene Wereldatlas is de ideale plaats om in te verdwalen. Je kan je niet voorstellen hoeveel verhalen en kennis er achter elke kaart schuilgaan. Ik ben blij dat er in deze atlas aandacht is voor de Europese energieproductie. Dat er ook klimaatkaarten in staan is mooi meegenomen.”