1

POM herontwikkelt vervallen batterijenfabriek, site aangekocht

HULDENBERG - De POM Vlaams-Brabant heeft de industriële site van batterijenproducent "Exide" in Huldenberg aangekocht. Het is de bedoeling de 13,4 ha grote site te herontwikkelen. 

Met de aankoop van de bedrijventerreinen "Exide" in Huldenberg start POM Vlaams-Brabant een belangrijk reconversieverhaal in de provincie. De site "Exide" is goed voor 13,4 ha.

De site, ontwikkeld bij de Cisterciënzerabdij van Florival, wordt gekenmerkt door een rijk industrieel verleden. De watermolens op de Dijle gaven al bij aanvang van de industriële revolutie aanleiding tot het ontstaan van industriële activiteit. De batterijenfabriek "Henri Tudor" (1901-1995) verleende aan de site haar grote bekendheid. Van 1996 tot 2016 was er de distributie gevestigd van batterijenproducent Exide Group.

Recent raakte de site in verval. POM Vlaams-Brabant wil een duurzame herontwikkeling in afstemming met de (strategische) projecten Walden en Brabantse Wouden, de gemeente, provincie en betrokken actoren. De specifieke situatie van de site maakt een herontwikkeling niet evident. Zo zijn er onder meer volgende knelpunten: ontsluiting, ligging op twee gewesten, historische verontreiniging op de site, historiek van de site en de oude gebouwen met eventueel erfgoedwaarde, nabijheid van waardevol natuurgebied,…

Een zuivere industriële herontwikkeling behoort omwille van de locatie van het terrein niet tot de mogelijkheden. Het scenario met het meeste potentieel is een mix van kmo of research, recreatieve en residentiële activiteiten. Waarbij er ook niet uitgesloten wordt dat een deel van de site, omwille van haar
ligging terug aan de natuur gegeven wordt. Daarom werden er in 2020 ook gesprekken gevoerd met het ANB en op basis hiervan is het engagement genomen om de site potentieel in te schakelen als poort in het toekomstig project van het Nationaal Park van de Brabantse Wouden. Waarbij dan ook de gronden gelegen in natuurgebied mee aangekocht werden van Exide, waardoor het totaalproject neerkomt op 13,4 ha.

Bron: POM Vlaams-Brabant.