Nieuws Vlaams-Brabant Premier De Croo en CEO Doukeris op bezoek in Leuvens onderzoekscentrum AB InBev

Premier De Croo en CEO Doukeris op bezoek in Leuvens onderzoekscentrum AB InBev

Foto Belga

Premier De Croo en CEO Doukeris op bezoek in Leuvens onderzoekscentrum AB InBev

LEUVEN – Brouwer AB InBev heeft dinsdag in Leuven CEO Michel Doukeris en premier Alexander De Croo over de vloer gekregen in zijn wereldwijde onderzoekscentrum (GITEC). Daar werken zowat 120 mensen aan allerhande nieuwe ontwikkelingen rond bier zelf, maar bijvoorbeeld ook verpakkingen.

“We brouwen bier en zijn heel fier op onze geschiedenis en erfgoed”, stak CEO Michel Doukeris -die vorig jaar Carlos Brito verving aan het hoofd van ’s werelds grootste brouwer- van wal. “We investeren ook in technologie. We ontwikkelen nieuwe oplossingen voor wereldwijde problemen zoals hernieuwbare energie, uitstoot van gassen… We willen ook een oplossing ontwikkelen voor de wereldwijde voedselcrisis.”

Proteïnepoeder

Zo kan biotech voor AB InBev een rol spelen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten. Het proteïnepoeder van BioBrew zou voor voeding bijvoorbeeld proteïnen op basis van melk of eieren kunnen vervangen.

Voor David De Schutter, topman van het Global Innovation & Technology Center (GITEC,) kan BioBrew op termijn functioneren als een productieplatform voor die eiwitten, afgeleid van gisting. Die eiwitten kunnen dan naar klanten gaan. Fermentatie is de kern van het brouwproces, klinkt het.

“We bestuderen de mogelijkheden om onze expertise in grootschalige gisting en verwerking toe te passen op niet-bieren”, aldus De Schutter. “We zijn de grootste brouwer te wereld, we hebben de grootste fermentatiecapaciteit ter wereld en we hebben heel veel kennis over fermentatie.”

Innovatie

Premier De Croo roemde AB InBev als een van de zeer grote bedrijven met zetel in België, met een grote capaciteit voor innovatie. “We zijn vaak bekend voor onze traditionele producten zoals bier en chocolade. Maar België is ook een land van technologie en innovatie, bijvoorbeeld halfgeleiders en biotech, maar ook de voedingsector.”

 

Premier Alexander De Croo in het gezelschap van David De Schutter. Foto Belga

Het bierbedrijf met hoofdzetel in Leuven blijft volgens de premier goed ingepland in het land dankzij het aanwezige menselijk kapitaal. “We hebben geen gas of andere grondstoffen, maar we hebben de grootste talenten.” GITEC werkt bijvoorbeeld ook samen met vier universiteiten en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Ook onder meer het gistlabo en de bijhorende “schat” van AB InBev kwamen aan bod. Het bedrijf stockeert er in een ruimte gekoeld van -80 tot -196 graden de gisten van de 500 bieren van de Belgisch-Braziliaanse brouwer, alsook niet-gebruikte gisten. Slechts vier personen – niet de CEO – hebben toegang tot de meer dan 1.750 giststammen. Gist, een eencellig organisme, zet het wort (graan, hop, etc) om in bier.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.