Nieuws Vlaams-Brabant Q8 pakt uit met “groene” diesel uit frituurolie, restafval en dierlijke vetten

Q8 pakt uit met “groene” diesel uit frituurolie, restafval en dierlijke vetten

Q8 pakt uit met “groene” diesel uit frituurolie, restafval en dierlijke vetten

ROTSELAAR/NOSSEGEM – In drie Q8-tankstations in België (Rotselaar, Nossegem en Mechelen) is sinds kort 100 procent fossielvrije diesel te vinden. De diesel wordt gemaakt van afvalstoffen uit de voedingssector, en stoot tot 90 procent minder CO2 uit dan een gewone dieselmotor. Nog deze maand worden er vier extra Q8-tankstations bevoorraad met de fossielvrije diesel, oftewel HVO100. De prijs van de propere diesel is voorlopig wel 70% duurder dan  zijn fossiele variant. 

HVO100 staat voor Hydrotreated Vegetable Oil: de brandstof wordt geproduceerd van afvalstoffen uit de voedingssector, zoals restafval, frituurolie of dierlijke vetten. De olie wordt behandeld met waterstof, waarna er een 100 procent fossielvrije diesel van wordt gemaakt.

Weldra 4 extra tankplaatsen

Het Finse bedrijf Neste heeft HVO100 op de markt gebracht, en komt er nu ook mee naar België. Donderdag zijn drie tankstations van Q8 bevoorraad: in Zaventem, Rotselaar en Mechelen. Deze maand komen daar ook nog de stations in Lokeren, Ranst en Verlaine (in de twee richtingen van de snelweg) bij. “We hebben de technologie zo’n vijftien jaar geleden uitgevonden, maar op dit ogenblik staat HVO100 nog in zijn kinderschoenen in België”, zegt Peter Zonneveld, vice-president sales van Neste. “Het is de bedoeling om het aantal tankplaatsen nog verder uit te rollen in de toekomst.”

Volledige proces bekijken

 Neste maakt zich sterk dat de HVO100 tot 90 procent minder CO2 uitstoot dan gewone diesel. Dat is opmerkelijk, want het blijft een olie die verbrand wordt in de motor. “Dat komt omdat we het hele proces van begin tot eind bekijken: vanaf het recupereren van de grondstoffen, via het produceren van de olie, tot het verbranden ervan. We werken met grondstoffen die normaal gezien zouden weggesmeten worden, dat scheelt in de CO2-uitstoot.” Om de fossielvrije diesel te tanken, hoeven eigenaars niets aan te passen aan hun dieselwagen: elke dieselmotor kan HVO100 tanken.

Voorlopig pak duurder dan fossiele diesel 

De kostprijs van HVO100 ligt nu nog tot 70 procent hoger dan de gewone diesel, maar Neste gaat ervan uit dat die zal dalen, eens er meer aanbod komt.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.