Schermafdruk 2019-04-22 22.12.37

Rechtbank failleert bedrijf achter Leuvens betaalsysteem

LEUVEN – De ondernemingsrechtbank in Leuven heeft eind vorige week de vennootschap achter betaalsysteem RES Prepaid failliet verklaard. Dat meldt de Nationale Bank. Voor 6.000 handelaars en 18.000 consumenten breken onzekere tijden aan. Het Leuvense parket is een onderzoek gestart. 

RES, de elektronische ‘ruilmunt’ die in 1995 werd bedacht door onze landgenoot Walther Smets (66), zit in slechte papieren. Donderdag werd RES Prepaid failliet verklaard nadat de Nationale Bank de vergunning had ingetrokken, en vrijdag opende het Leuvense parket een onderzoek. Wat begon als een alternatief betaalmiddel om de lokale handel te beschermen, lijkt zo te verzanden in een financieel schandaal met mogelijk duizenden gedupeerden. RES werd sinds haar oprichting in 1995 een bescheiden succes: ongeveer 6.000 handelaars in heel het land en ruim 18.000 consumenten zijn aangesloten. Zaakvoerder Walther Smets leidt samen met zijn vrouw, zonen en dochter het bedrijf met bijna 40 werknemers.

Hobbelig parcours 

RES kwam toch al enkele keren in de problemen. In 2005 ging een deel van de groep failliet. Twee jaar later legde de strafrechter in Leuven Smets voorwaarden op om de zaken verder te zetten. In 2013 werd de man veroordeeld tot een boete wegens hacking van een concurrent. Vorig jaar werd de onderneming nog gedagvaard in de strafrechtbank maar toen ontsprong ze de dans.

Forse kortingen 

Volgens zakenkrant De Tijd volgde het optreden van de Nationale Bank na een audit bij RES Prepaid. Het is niet duidelijk wat de aanleiding was. Mogelijk werd de aandacht van de toezichthouder getrokken door het feit dat consumenten bij het herladen van hun RES-betaalkaart forse extra’s kregen (1,5 RES munt voor een euro), waardoor ze met grote kortingen aankopen konden doen bij aangesloten handelaars. Er is ook sprake van andere mogelijke inbreuken.

Oplossingen zoeken 

De Raad van Bestuur van RES liet weten dat ze een bijzondere algemene vergadering zal bijeenroepen. Alle coöperanten kunnen er de door te voeren wijzingen bespreken en er zal over nieuwe maatregelen worden gestemd. Het bestuur wil naar eigen zeggen hiermee mogelijke herstructureringen op een zo vlot en soepel mogelijke wijze doorvoeren. Het bedrijf vraagt de handelaars betalingen in RES te blijven aanvaarden. Volgens hen is het mogelijk dat het vertrouwen met de partners in de toekomst blijft groeien en dat iedereen nog lang kan blijven genieten van extra RES omzet.

Curatoren 

Cliënten en schuldeisers van RES Prepaid kunnen met hun vragen terecht bij de curatoren Ilse Van de Mierop en Steven Verbeke.