reca-overleg Verschillende horeca-uitbaters kwamen langs voor een overleg met het stadsbestuur. © IF

Restaurant- en café-uitbaters uitgenodigd voor overleg met stad: “Dit mag gerust jaarlijks herhaald worden”

De stad Tienen is gestart met overlegrondes met de uitbaters van restaurants en cafés. De eerste groep aan de beurt waren de uitbaters actief rond de Grote Markt, de Kalkmarkt, de Spiegelstraat en de Nieuwstraat.

“Doel is om alle uitbaters te bevragen”, zegt schepen Werner Sabo (Durf). “Thema’s als gezamenlijk afvalbeheer, kwaliteitsvolle inrichting van de terrassen en evenementen komen aan bod, maar tegelijk kunnen de deelnemers hun bekommernissen en wensen uitspreken. Het eerste overleg was alvast bijzonder leerzaam. De drie uur durende gesprekken verliepen soms pittig en kritisch, maar er was altijd begrip en respect naar collega’s en het bestuur. We kregen ook de reactie dat het overleg gewaardeerd wordt en dat dit jaarlijks mag plaatsvinden. Daar sta ik zeker voor open.”

Lees ook: Horecaveteraan Tim (49) ruilt gymzaal in voor nieuwe zaak: “Klanten moeten zich hier als God in Frankrijk voelen”

Wanneer iedereen gehoord is, zal een verslag opgemaakt worden. “We zullen hieruit de punten distilleren die we kunnen aanpakken”, aldus schepen Sabo. “Woensdag volgt een overleg met Horeca Oost-Brabant en volgende week maandag ontvangen we een tweede groep uitbaters uit de Veemarkt, Leuvensestraat, Minderbroederstraat en Gilainstraat. Zo gaan we stap voor stap verder tot we alle uitbaters, inclusief die in de deelgemeenten, hebben gesproken.”

Positief

“Ik vond het overleg alvast heel positief”, reageert Rebekka Mariani van het Compromis in de Spiegelstraat, een zaak die nog niet zo lang geleden de deuren opende. “Het stadsbestuur is heel meedenkend en mee zoekend naar oplossingen voor problemen. Het doel om het contact tussen handelaars te versterken en samen te werken aan evenementen, kan ik alleen meer toejuichen.”