Revolutionaire tent van Leuvens bureau strijkt neer in Steenokkerzeel

maggiesteenokkerzeel

Maggie, de revolutionaire tent van het ingenieurs- en architectenbureau DMOA uit Leuven, heeft een voorlopig onderkomen gevonden in Steenokkerzeel. Daar wordt de constructie ingezet voor de opvang van niet-begeleide, minderjarige asielzoekers. De tent kan er dienen als slaapplaats, leslokaal of ontspanningsruimte.

Het bureau DMOA ontwikkelde Maggie in 2015, als multifunctionele tent voor vluchtelingenkampen. Het is een constructie uit hoogtechnologisch textiel en aluminium. De muren worden gevuld met organisch materiaal. Maggie is gebouwd om te worden ingezet op het terrein in Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Maar door de actualiteit vindt de tent nu een toepassing op slechts twintig kilometer van huis.

Naast het kasteel Van Ham in Steenokkerzeel worden jongeren opgevangen die zonder ouders of familie in ons land toekomen. Door de grote instroom van vluchtelingen vorig jaar raakte het opvangcentrum overvol. Het centrum biedt plaats aan vijftig jongeren. Door de vluchtelingencrisis werd dat aantal  opgetrokken tot tachtig.

Om hen goed te kunnen begeleiden en de nodige lessen te geven ontstond nood aan extra ruimte. Maggie kwam als geroepen. In Steenokkerzeel doet de tent voorlopig dienst als leslokaal en ontspanningsruimte. Voor de Leuvense architecten blijft de constructie in eerste instantie bestemd als duurzaam bouwpakket voor opvangkampen in het buitenland.

“De vluchtelingen verkeren vaak in nood. Soms verblijven ze tot twaalf jaar in de kampen. Daarom gingen we op zoek naar een innovatief alternatief: een duurzame constructie die veel langer dienst doet”, zegt architect Benjamin Denef.