Nieuws Vlaams Brabant Reyclage van plastic babyflesjes is Leuvense primeur

Reyclage van plastic babyflesjes is Leuvense primeur

Reyclage van plastic babyflesjes is Leuvense primeur

babyflesHet universitair ziekenhuis van Leuven gaat plastic flesjes voor babyvoeding voortaan recycleren in plaats van ze te verbranden. Een proefproject in Gasthuisberg op aangeven van speenflesjesproducent Materni heeft de haalbaarheid van de recyclage aangetoond.

Naar milieunormen is dat een stevige primeur. Tot dusver werden in ons land jaarlijks ongeveer tien 10 miljoen plastic flesjes verbrand na gebruik. Daardoor ging meer dan 300 ton aan kwaliteitsvolle kunststoffen verloren.

In 2013 werd in UZ Leuven het proefproject Baby Bottle Reborn gelanceerd op aangeven van speenflesjesproducent Materni. In het proefproject werden de juridische, technische en logistieke problemen in kaart gebracht om de miljoenen babyflesjes die jaarlijks bij het afval belanden te recycleren.

Er werden ook oplossingen bedacht. Als resultaat sorteert het UZ Leuven de flesjes voortaan als pmd-afval. Zo kunnen ze nadien tot nieuwe grondstoffen gerecycleerd worden.

Bedoeling is om dit concept verder uit te rollen, zodat ook andere ziekenhuizen in België de flesjes onder strikte voorwaarden kunnen sorteren om later te recycleren. Hiervoor kunnen de initiatiefnemers rekenen op de steun van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Ovam en Fost Plus, de vzw die sinds 1994 de verpakkingssector groepeert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.