Route Zaventem-Shanghai opnieuw geopend

Op Brussels Airport is woensdag een vlucht vanuit Shanghai aangekomen. Daarmee is Zaventem voor het eerst sinds eind 2011 weer rechtstreeks verbonden met de havenstad in het oosten van China. De Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines zal de verbinding drie keer per week uitvoeren.

De aankomst van vlucht HU7921 met een Boeing 787 Dreamliner was de officiële heropening van de route Shanghai-Zaventem. Dat werd gevierd in aanwezigheid van premier Charles Michel, minister van Economie Kris Peeters en minister van Mobiliteit François Bellot. Na een watersaluut vertrok het vliegtuig weer richting China.

Shanghai is de tweede rechtstreekse verbinding van Hainan Airlines met Zaventem, na Peking. De Chinese maatschappij vloog al eens anderhalf jaar tussen Zaventem en Shanghai, van mei 2010 tot december 2011. Dat gebeurde naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Shanghai.

Jobs

De verbinding wordt uitgevoerd op maandag, woensdag en vrijdag. Volgens Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, is het de bedoeling om op termijn te evolueren naar een dagelijkse vlucht. De nieuwe route creëert volgens hem ongeveer honderd banen.

Over de heropening van de route werd een jaar geleden een intentieverklaring ondertekend, tijdens een bezoek van premier Charles Michel aan China. “Dit is de start van een nieuw hoofdstuk in de groeiende relaties tussen beide landen”, zei minister Peeters. “De rechtstreekse vlucht zal een boost geven aan de economische, culturele en toeristische banden.”

Vorig jaar werden 150.000 aankomsten geteld vanuit China. “Door de nieuwe verbinding met Shanghai zullen meer Chinezen voor Zaventem kiezen als startpunt van een reis door Europa”, stelde Qu Xing, de Chinese ambassadeur in België.