Nieuws Vlaams Brabant Ryanair dumpt Swissport voor Aviapartner

Ryanair dumpt Swissport voor Aviapartner

Ryanair dumpt Swissport voor Aviapartner

Swissport verliest het afhandelingscontract met luchtvaartmaatschappij Ryanair op Brussels Airport in Zaventem. Het contract liep tot eind februari en wordt niet verlengd. De lowcostmaatschappij gaat voortaan in zee met Aviapartner. De directie van Swissport deelde dat donderdag mee aan het personeel. De gevolgen voor de werknemers van de afhandelaar zijn nog onduidelijk. Afhankelijk van de bron zouden er tachtig jobs bedreigd kunnen zijn.

Voor de getroffen arbeiders zal voor de eerste keer in de geschiedenis van de sector een beroep worden gedaan op de cao voor de transfer van arbeiders, waardoor er in principe geen ontslagen vallen. Voor de bedienden bestaat die mogelijkheid niet en heerst er dus nog onzekerheid.

Swissport gaat contact opnemen met de nieuwe afhandelaar Aviapartner, om te bekijken hoeveel arbeiders van het ene bedrijf naar het andere kunnen verhuizen. Die arbeiders moeten niet worden ontslagen en nemen hun anciënniteit mee naar Aviapartner.

“De bedoeling van de cao is om zo weinig mogelijk disruptie te hebben op het vlak van werkgelegenheid”, zegt een woordvoerder van Swissport. “Een gelijkaardige cao bestaat al langer in de bewakingssector. Voor de afhandeling is het de eerste keer dat die wordt toegepast.”

Swissport stelt dat het om een groot contract met Ryanair ging en kon donderdag nog niet zeggen hoeveel personeelsleden in aanmerking komen voor een transfer. De vakbonden spreken van zeventig tot tachtig equivalenten. Hoeveel van hen een bediendencontract hebben, is niet duidelijk. Voor bedienden bestaat er geen transfer-cao.

Vrijdag staat een ontmoeting tussen de directie en de syndicale delegatie van de arbeiders gepland, maandag volgen de bedienden. Van ACV Transcom is er al een oproep om geen werknemers te transfereren maar hen bij Swissport te houden voor het drukke zomerseizoen. “Het is absurd om nu mensen te transfereren en in het voorjaar nieuwe aanwervingen te doen”, zegt vakbondsman Kurt Callaerts.

Voor Swissport is dit een tweede klap in korte tijd. Onlangs verloor het bedrijf ook het contract met Jet Airways. Toen werd ervoor gekozen om geen personeel te laten vertrekken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.