Nieuws Vlaams Brabant Satellic wil kmo’s niet discrimineren

Satellic wil kmo’s niet discrimineren

Satellic wil kmo’s niet discrimineren

De federale overheidsdienst Economie opent een onderzoek naar praktijken van discriminatie bij Satellic. De operator van de kilometerheffing voor vrachtwagens zou slechts enkele transportbedrijven een factuur per vloot aanbieden in plaats van per voertuig. Het bedrijf uit Machelen weerlegt de aantijgingen.

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s Willy Borsus (MR) heeft aan de FOD Economie gevraagd om een onderzoek te openen naar mogelijke discriminatoire praktijken bij Satellic. Dat is een gevolg van klachten van de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers (UPTR).

Volgens de transportbond maakt de operator van de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton zich schuldig aan discriminatie omdat slechts enkele transportbedrijven een factuur per vloot kunnen krijgen in plaats van per voertuig.

De facturatie per vloot is sinds december mogelijk bij Satellic. Maar alleen voor bedrijven die postpaid betalen, met een tankkaart, via domiciliëring of via een commerciële partner van Satellic. Transporteurs die prepaid betalen (via een overschrijving) of een kredietkaart als betaalwijze gebruiken, moeten blijven werken met een factuur per voertuig. “Die maatregel treft vooral zelfstandigen en kmo’s”, stelt UPTR.

“Wij vermijden discriminatie door het ruimste marktaanbod qua betaalmethodes aan te bieden: contante betaling, tankkaarten, kredietkaarten, derde betaler (business partners) en domiciliëring. Dit in formules van voorafbetaling (prepaid) of nabetaling (postpaid.”, zegt Benoit Lempkowicz, woordvoerder van het geviseerde bedrijf.

Satellic stelt dat het volle medewerking zal verlenen aan het onderzoek. “Geen enkele klant wordt bij ons geweigerd en er zijn geen toelatingscriteria om klant te kunnen worden. Elk betaalmiddel heeft haar eigen verwerkingsmechanisme en technische kenmerken en beperkingen. De vlootfacturen van Satellic worden aangeboden voor alle betalingsmiddelen die het technisch en proceduregewijs toelaten. Klanten kunnen kosteloos en zonder beperking van betaalmiddel veranderen. Zo kan iedereen kiezen voor een betaalmiddel dat vlootfactuur toelaat.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.