winkelcomplex_halle

Sint-Pieters-Leeuw: 41 handelspanden kregen nieuwe bestemming

In de gemeenteSint-Pieters-Leeuw kregen vorig jaar 41 handelspanden een nieuwe bestemming. Dat blijkt uit het laatste leegstandrapport van de Strombeek-Beverse retaildataverzamelaar Locatus. 

Sint-Pieters-Leeuw telde in 2017 nog 887 handelspanden, eind vorig jaar bleven er daar 846 van over, een daling met 3,9 procent op jaarbasis. Daarmee komt de gemeente in de top 5 van locaties in België waar de herbestemming van handelspanden het sterkst is toegenomen. Op "kop" staat Bilzen met een daling van 5,6 procent, gevolgd door Evergem, Ninove, Waver en dan Sint-Pieters-Leeuw.

"Geen Neo/ Uplace" 

In het licht van deze cijfers herhaalt Unizo-topman Danny Van Assche dat het waanzin zou zijn om nu nog extra megashoppingcomplexen zoals Neo en Uplace toe te laten. Daarentegen moet de overheid maximaal inzetten op een "slimme krimp" van de winkelgebieden, waarbij een duidelijk kernwinkelgebieden worden afgebakend, naast winkelarme gebieden, in combinatie met een doordacht herbestemmingsbeleid voor bestaande panden. "Lokale besturen moeten in functie hiervan een consequent, streng vergunningsbeleid voeren, met de focus op de versterking van de lokale gemeentekern. In zo'n beleid kan geen plaats zijn voor vergunningen aan ontwikkelaars van grote bijkomende winkelcomplexen in de rand", aldus nog Van Assche.

Leegstand verdubbeld in tien jaar 

Voorts maakte Locatus bekend dat de leegstand van de handelspanden vorig jaar nog een klein beetje is gestegen, maar minder sterk dan de voorgaande jaren. Sinds de start van de metingen door Locatus is er wel sprake van een verdubbeling van 5,1 naar 10,3 procent leegstand. "Maar we slagen er nog altijd niet in om het probleem fundamenteel terug te dringen, bijvoorbeeld door handelspanden om te bouwen en andere functies te geven, zodat er bijvoorbeeld maakbedrijven, vrije beroepspraktijken, diensten kunnen worden in ondergebracht. Of woningen.", besluit Van Assche.