Nieuws Vlaams Brabant Sloop oude papierfabriek van start gegaan

Sloop oude papierfabriek van start gegaan

Sloop oude papierfabriek van start gegaan

SINT-PIETERS-LEEUW/DROGENBOS – De afbraakwerken van de oude papierfabriek Catala op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos zijn van start gegaan. Reconversiebedrijf Futurn en vastgoedontwikkelaar Odebrecht zullen op de site een nieuwe bedrijvencampus creëren met horeca en vrijetijdsinitiatieven. De afbraakwerken worden uitgevoerd door bouwbedrijf Verhelst. 

De Catala-site werd in 2019 aangekocht door Back To the Futurn (BTTF), een joint-venture tussen Futurn & Odebrecht. Futurn heeft een uitgebreide expertise in de reconversie van oude bedrijfsterreinen en – gebouwen naar duurzame industriezones met de modernste noden. Odebrecht is een residentieel ontwikkelaar die zich specialiseert in de bouw van exclusieve en op maat gemaakte woonprojecten.

Brownfieldconvenant

Catala Business Park heeft het statuut gekregen van een brownfieldconvenant. Met zo’n convenant worden heel duidelijke werkafspraken vastgelegd tussen alle actoren en is er afstemming omtrent inhoudelijke wensen en verwachtingen. Samen met onder meer de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos, VLAIO, OVAM, industriële partners, de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) en de Vlaamse Overheid werd de voorbije maanden intensief overleg gepleegd omtrent alle uitdagingen op dit terrein. Dit overleg is nog steeds aan de gang maar momenteel werden al vergunningen afgeleverd voor de sloopwerken en de aanleg van de vistrap, terwijl de vergunningsaanvraag voor de wegenis lopende is.

Façozinc

Ook de eerste aanvragen voor de eerste gebouwen worden voorbereid met een bedrijfsverzamelgebouw van Futurn en nieuwe bedrijfsgebouwen voor onder andere Façozinc als primeur. Façozinc is al eigenaar van een deel van de site en is een onderneming die gespecialiseerd is in de distributie van dakbedekkingsmaterialen, hoofdzakelijk aan vaklui.

Bart Elias (Odebrecht): “Wij zijn gelukkig dat na jaren van langzame verloedering en achteruitgang gestart kan worden met de reconversie van de Catala-site. Een plek als deze verdient een duurzaam en innovatief bedrijvenpark wat op vandaag start met afbraak en sanering.” Frederik Baert (Futurn) beaamt: “Het statuut van een brownfieldconvenant heeft ons toegelaten vlot en constructief overleg te hebben met de betrokken overheden met de sloopvergunning als eerste resultaat. We zullen dit forum blijven gebruiken om na de afbraak ook tot effectieve heropbouw van infrastructuur en de eerste bedrijfsgebouwen te kunnen komen.”

Timing

De komende maanden zullen continue werken aan de gang zijn met afbraak, sanering, aanleg van de infrastructuurwerken en de start van de bedrijfsgebouwen. De timing van de 1e ingebruiknames wordt geschat eind 2022. In 2015 ging de Catala papierfabriek failliet, 83 werknemers verloren toen hun job. Met de nieuwe impulsen denken de initiatiefnemers een pak nieuwe tewerkstelling aan te trekken.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.