Jarne en Amber (op de voorgrond) nemen het eethuis Singel 9 over van Sofie en Jan. — © Erik Gyselinck Jarne en Amber (op de voorgrond) nemen het eethuis Singel 9 over van Sofie en Jan. — © Erik Gyselinck

Sofie (47) en Jan (52) laten eethuis in handen van personeel om paardenfokkerij over te nemen

Na 19 jaar verlaten Sofie Heuninck (47) en Jan Dieux (52) hun succeszaak Singel 9 in de Kloosterstraat in Opwijk. Ze schrijven een nieuw verhaal in Hasselt, waar ze een paardenfokkerij overnamen in functie van hun amazones Marthe-Louize (15) en Leonie (12). Hun vaste personeelsleden Jarne (23) en Amber (20) nemen Singel 9 in Opwijk over.

Jan en Sofie hebben hun eethuis in de Sint-Paulusgemeente bijna twee decennia gerund, aanvankelijk op het Singelplein 9, mettertijd in de Kloosterstraat 40, op een paar honderd meter van de vroegere locatie. Ze behielden hun naambord Singel 9, omdat die zo bekend was. Jan heeft altijd in de horeca gewerkt: eerst in Leuven, vervolgens in Hoegaarden en ten slotte in Opwijk.

“We verhuisden naar de Kloosterstraat omdat we er over meer ruimte beschikten. Na verloop van tijd bekruipt mij het gevoel dat ik iets nieuws uit de grond moet stampen”, zegt Jan al lachend. “Werken tot mijn 65ste ga ik sowieso nooit doen. Maar na 19 jaar is ons hoofdstuk in Opwijk geschreven en nemen we een paardenfokkerij over. Hoewel, tijdens het weekend kom ik nog voor een tijdje naar Opwijk om Amber en Jarne bij te staan aan de bakoven.”

Vooral voor het gezinsleven

Sofie en Jan hebben hun oog laten vallen op een paardenfokkerij in Hasselt, die ze willen uitbouwen. “Voorlopig kunnen we er niet van leven. Sofie en ik zullen er een job moeten zoeken, maar dat zal in Limburg geen probleem zijn, want daar is nog veel werk voorhanden. “Voorlopig werk ik nog een paar dagen in Opwijk en Sofie zal in de buurt wel ergens aan de slag kunnen”, zegt Jan.

“Ik doe het vooral voor mij, mijn twee tieners en ons gezinsleven”, zegt Sofie. “In Hasselt zullen we ’s avonds samen aan tafel kunnen zitten en ook van het gezin kunnen genieten. In examentijd zal ik hen kunnen opvragen, waarvoor er in Opwijk geen tijd was.” De twee dochters rijden paard. “Marthe-Louize, die later dierenarts wil worden, is bij de beste vijf van het land in haar leeftijdscategorie. Leonie is even verknocht aan haar pony, maar het paardrijden is voor haar minder competitief gericht. Toen we hen op de hoogte brachten van onze plannen, was het voor hen wel even slikken. Hun school en vriendinnen verlaten: dat konden ze zich niet meteen voorstellen. We zullen enige tijd nodig hebben, maar we kunnen onze paardenfokkerij op een terrein van 5 hectare rendabel maken.

Ook op zondag

Overnemers Jarne en Amber ondervonden dat de zaak een trekpleister is in Opwijk. De nieuwe chef Jarne de Hertogh, die al wat naam heeft gemaakt met de verkoop van eigen bereide ijs, is als 15-jarige jobstudent in de zaak begonnen. Zes jaar geleden kreeg hij er een vast contract. Amber Goetvinck, wiens ouders een horecazaak runnen, kwam na de jaarwisseling de zaak versterken. Ze introduceren alvast een nieuwigheid: Singel 9 zal voortaan ook de deuren openen op zondag. “Er zijn op zondag weinig eetgelegenheden open in Opwijk. Wij willen daar verandering in brengen.”