Nieuws Vlaams Brabant Sportoase bouwt zwembad met energievriendelijke technieken

Sportoase bouwt zwembad met energievriendelijke technieken

Sportoase bouwt zwembad met energievriendelijke technieken

zwembad-300x200De provincie Vlaams-Brabant verleent een milieuvergunning voor de uitbating van een nieuw zwembad met sporthal en jeugdhuis in Wilsele, deelgemeente van Leuven. Exploitant Sportoase zet in op energievriendelijke technieken. “We zullen extra inspanningen leveren om de ecologische voetafdruk van het zwembadcomplex te verkleinen”, zegt Wouter Haegemans van Sportoase.

Het oude zwembad in het centrum van Wilsele wordt afgebroken en vervangen door een nieuw complex. Dat zal bestaan uit een bad van 25 meter, een instructiebad met verstelbare bodem, een recreatief gedeelte met peuterzone, een sauna en een stoombad. Daarnaast worden in het complex een cafetaria, een sportzaal, een danszaal en een jeugdhuis ondergebracht.

“We hebben met de exploitant afgesproken om extra inspanningen te leveren zoals de beperking van het chloorgebruik door toepassing van alternatieve ontsmettings- en oxidatietechnieken”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Een zwembad waar minder chloor wordt gebruikt, is mensvriendelijker omdat er dan minder chloordampen vrijkomen en er minder kans is op irritatie. Dit wordt nu al succesvol toegepast in het zwembad Dilkom in Dilbeek.”

Verder moet de exploitant extra inspanningen doen om de groenaanleg op de parking en belendende percelen in te richten in functie van klimaatadaptatie met streekeigen materiaal. Hij zal ook toezien op een dynamische invulling van vervoersmiddelen, zoals het ter beschikking stellen van ruimte voor een busparking of het voorzien in extra fietsenstallingen.

Naast de wettelijke verplichtingen zullen we extra inspanningen leveren om de ecologische voetafdruk van het zwembadcomplex te verkleinen”, zegt exploitant Wouter Haegemans van Sportoase. “Zo zal het regenwater opgevangen worden in een hemelwaterput van 120 m³. Het regenwater kan dan hergebruikt worden als spoelwater voor de toiletten en kuiswater.”

Naast recuperatie van regenwater wordt warmte gerecupereerd uit het afvalwater van de douches. Die warmte wordt nadien hergebruikt voor het opwarmen van het warm water. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst die mee zullen instaan voor de energievoorziening van het complex.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.