Nieuws Vlaams-Brabant Stad heeft reglement net ingetrokken en daar is eerste cannabiswinkel alweer

Stad heeft reglement net ingetrokken en daar is eerste cannabiswinkel alweer

Florapoint opent 1 maart op de Tiensesteenweg. Foto hsb

Stad heeft reglement net ingetrokken en daar is eerste cannabiswinkel alweer

LEUVEN – Amper twee dagen nadat de stad Leuven haar verbod op cbd-winkels (cannabiswinkel) heeft ingetrokken, kondigt Florapoint haar komst naar de studentenstad aan. De nummer één cannabisretailer van België wist nochtans niet dat het verbod zou worden ingetrokken. “We waagden een gokje, omdat we al goede gesprekken hadden met de stad”, zegt medevennoot Yves Coonen.

CBD-winkels verkopen producten met daarin een legale hoeveelheid cannabis, maar toch was de stad er tot op heden wantrouwig over. Daarom werd goed twee jaar geleden een reglement ingevoerd dat dergelijke winkels verbood om zich te vestigen binnen een straal van één kilometer in vogelvlucht van een school. In een stad als Leuven dus onmogelijk voor dergelijke winkels om zich nog te vestigen.

Tot nu, want maandag hief de stad haar eigen reglement op. Niet omdat ze er niet meer achter staan, wel omdat de Raad van State in andere steden gelijkaardige reglementen al ongegrond verklaarde. Leuven wilde geen proces en bijhorende schadevergoedingen riskeren, dus schrapte ze het reglement tijdens de gemeenteraad van maandagavond.

LEES OOK. CBD-winkels nu toch weer (schoorvoetend) toegelaten in studentenstad

Totale verrassing

“Dat kwam voor ons als een totale verrassing”, zegt Yves Coonen, samen met Joeri Perneel de eigenaar van de Florapoint-winkels. “We hebben intussen al zes winkels van Florapoint in Vlaanderen. Na Antwerpen, Deurne, Mechelen, Brussel en Gent kon Leuven uiteraard niet achterblijven. We waren al gesprekken opgestart met de stad, en die zagen er goed uit. Het reglement had immers enkele uitzonderingen waar we gebruik van zouden kunnen maken. Dat het reglement écht opgeheven zou worden, daar hadden we niet op gerekend. Dat maakt het voor ons een pak makkelijker, en maakt dat we ook sneller kunnen openen.”

Florapoint vestigt zich op de Tiensesteenweg, vlakbij de Leuvense ring. “Die locatie kozen we voor een groot deel omwille van haar goede bereikbaarheid. Toch speelt ook het feit dat er geen school te dichtbij ligt een grote rol. We verkopen niets illegaals, maar begrijpen de bezorgdheid. Sterke drank of nicotine verkoop je ook niet vlak naast een school. Dat is voor ons hetzelfde. Wij vinden niet dat we strenger beoordeeld moeten worden dan andere winkels, maar begrijpen dat er wel iets van regels moet zijn”, aldus Yves.

Schoonheidsproducten

Yves benadrukt ook dat bij Florapoint geen nicotine verkocht zal worden. “Wij houden ons aan de regels. Onze vitrine zal overigens enkel schoonheidsproducten tonen”, zegt hij.

Er zal een breed gamma aan (legale) cannabisproducten in de wellness- en gezondheidssfeer, verdampers in alle vormen en afmetingen, en er zal een onvervalste barrista-bar te vinden zijn. En dat in een redelijk uniek interieur. “Vroeger was hier een apotheek, en alle vitrinekasten staan er nog. We gaan die authentieke sfeer behouden. De eigenaar denkt ook mee met onze verbouwingen, dat is heel fijn. Dat moet ook wel. We merken dat er rond het openen van een cbd-winkel nog wantrouwen is, dus je hebt een meewerkende eigenaar nodig”, klinkt het.

Florapoint Leuven opent op 1 maart de deuren. Eén maand na de afschaffing van het verbod dus. “We zijn ervan overtuigd dat we niet de laatste zullen zijn. Ook de drie zaken die hier waren voor het verbod, staan wellicht te springen om terug te keren. We hopen alleen dat er geen cowboys komen. Wij doen alles netjes. Maar als er cowboys komen, gaan ze ons allemaal over dezelfde kam scheren en zijn we daar de dupe van. Dat willen we niet zien gebeuren”, aldus Yves.

LEES OOK. Cannabiscrème en wietkledij: creatieve hennephandelaars doen gouden zaken in grijze zone van de wet

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.