1

Stad zoekt ruimte voor horeca, marktkramers en foornijveraars

DIEST - Wanneer de horeca opnieuw open mag, allicht op 1 mei, zal de Diestse horeca opnieuw ruimere terrassen mogen opstellen. De stad brengt momenteel alle aanvragen in die richting in kaart en probeert een oplossing uit te werken die de belangen van de horeca moet verzoenen met de wensen van de marktkramers en foornijveraars. 

Tijdens de zomerperiode vorig jaar werden al ruimere terrassen toegestaan. Voor veel cafés is het door de veiligheidsvoorschriften niet evident om hun huidig terras uit te baten. Om rendabel te zijn, moeten hun tafels over een grotere ruimte verspreid kunnen worden. Diest Handelt, de lokale handelsvereniging, was daarom al langer voorstander om dit systeem ook deze lente en zomer opnieuw in te voeren.

 “We willen onze horeca voldoende ruimte geven om bij de heropening alles veilig te laten verlopen,” zegt schepen van Lokale Economie Maurits Vande Reyde. “De uitgebreide terrassen hebben vorig jaar uitstekend gewerkt. Onze horeca heeft het al hard te verduren. Daarom besloten we vorig jaar ook al om de terrasbelasting niet te innen. Deze ruimere terrassen moeten hen toestaan om rendabel te heropenen, hopelijk vanaf 1 mei. Veiligheid blijft het allerbelangrijkste.”

Om de terrassen in het centrum te kunnen uitbreiden, zijn er ook dit jaar enkele uitdagingen. Zo moet de woensdagmarkt er wekelijks kunnen blijven plaatsvinden. Vorig jaar verhuisde die naar de Kluisbergstraat en het terrein van Den Amer. Maar dat is nu niet mogelijk, door het vaccinatiecentrum. Ook andere evenementen die eventueel toestemming krijgen, zoals de kermis, kunnen daar om die reden niet meer terecht. En de toegankelijkheid in het centrum moet gegarandeerd blijven.

“De puzzel leggen zal daarom inderdaad moeilijker zijn dan vorig jaar. Gelukkig is er veel solidariteit bij de horeca om dit samen aan te pakken. De bevraging bij hen loopt op dit moment. Een definitief plan zal daarna voorgelegd worden aan de gemeenteraad,” besluit Vande Reyde.