Nieuws Vlaams Brabant Starter van de week: Dampwinkel etaleert de e-sigaret

Starter van de week: Dampwinkel etaleert de e-sigaret

Starter van de week: Dampwinkel etaleert de e-sigaret

dampwinkelOp de Bondgenotenlaan in Leuven opende de Dampwinkel de deuren. Marc Bosmans etaleert er de omstreden e-sigaret. Een fysieke winkel was niet de favoriete optie van de uitbater. Maar de wetgeving verbiedt e-commerce in elektronische sigaretten. De omgekeerde wereld anno 2016?

Iedereen schreeuwt om e-commerce, maar de overheid ligt soms dwars. Bijvoorbeeld als het gaat om de verkoop van elektronische sigaretten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat de online verkoop verbieden. Ze wil daarmee voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar gemakkelijk aan de nepsigaretten geraken.

Ondanks dat nakend verbod zit de vraag naar de e-sigaret in de lift. Dus greep Marc Bosmans (49) uit Betekom gedwongen naar de fysieke winkel. Een stap terug in de tijd dus. “We kunnen niet anders. We vechten tegen een wankele wetgeving en balanceren eigenlijk constant op de grens van de illegaliteit.”

In de Dampwinkel kan je terecht voor alle vloeistoffen, vullingen en apparaten voor e-sigaretten en aanverwanten. “We hebben lang een webwinkel gerund maar openden nu een fysiek punt om de klanten te ontvangen”, stelt Bosmans. Dat heeft ook voordelen. “In de shop kunnen we onze goederen beter laten zien en testen.”

De e-sigaret zit geprangd tussen de overheid en de tabakspindustrie en heeft hardnekkige voor- en tegenstanders. Volgens het ene kamp helpt het om verlost te geraken van een nicotineverslaving. Het andere kamp wijst met een beschuldigende vinger dat de e-sigaret jongeren en zelfs kinderen zou aanzetten om later échte sigaretten te roken. De kans dat iemand door gebruik te maken van e-sigaretten effectief stopt met roken, wordt geschat op 7,5 procent.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Aarschot
Aarschot

Zweden nemen Centralpoint over

AARSCHOT - Het Zweedse online IT-bedrijf Dustin Group heeft sectorgenoot Centralpoint, met onder andere een vestiging op de Nieuwlandlaan in… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.