werecircle – lessGrainy – 27 (1) Tom Kuppens ontbreekt op de foto.

Starter van de week: werecircle

BERTEM/LEUVEN - Aan de Dorpsstraat  in Leefdaal (Bertem) is het bedrijf werecircle van start gegaan. De coöperatieve vennootschap van Geert Vaes, Annemie Goedemé, Anne Froidmont,  Martine Mommen en Tom Kuppens is onze sustainable starter van de week.

Circulaire economie levert bedrijven meer op. Volgens de pas opgestarte coöperatieve vennootschap werecircle staat dit als een paal boven water. Circulair ondernemen geeft niet alleen een verminderde druk op het milieu. Het is ook een antwoord op de economische uitdagingen van vandaag en morgen: zware prijsschommelingen, materiaalschaarste, de energietransitie, de veranderende wetgeving, maar ook de groeiende vraag naar meer duurzame producten. “Werecircle belooft dat elk bedrijf of organisatie circulair kan ondernemen. Naast begeleidingstrajecten op maat, biedt werecircle een 30 uur durend leertraject aan, ‘Circle Speed’, dat elke organisatie op weg zet naar de circulaire economie”, zegt co-founder en burgerlijk ingenieur Geert Vaes.

Samenwerking

Het leertraject werd ontwikkeld in samenwerking met UHasselt en met steun van VLAIO. In kleine groepen kom je samen in Château Mégarnie en leer je over circulaire business-strategieën, tools voor impactmeting en haalbaarheidsmapping, design thinking, ecodesign, communicatie- en marketingstrategie, juridische aspecten,... Annemie Goedemé, Handelsingenieur: “We willen bedrijven en organisaties vooral inspireren en informeren. Doordat je deze opleiding in kleine groepen volgt, bouw je waardevolle relaties op met ondernemers die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen of dezelfde ambities hebben. Verandering gebeurt collectief.” Martine Mommen, expert duurzame communicatie & marketing: “Tijdens deze 30 uur geven we bedrijven inzichten mee die een zaadje planten. De deelnemers aan dit leertraject worden heel vaak kartrekkers om circulariteit op de agenda te plaatsen binnen hun organisatie”, luidt het nog.

Doelgroep

Werecircle richt zich op kmo’s en sociale economiebedrijven over de sectoren heen. “De concepten van circulaire economie zijn doorgaans algemeen toepasbaar, ze kunnen in principe bij alle bedrijven worden geïntegreerd”, zegt Geert Vaes nog. De stichters hebben vanuit hun achtergrond een bijzondere expertise in de bouwsector, de chemie en polymeren business en de sociale economie. Voorlopig focust werecircle op ondernemingen en organisaties in ons land. “Op dit moment hebben we niet de ambitie om over de grens te kijken. Voor het vinden van bijkomende expertise en dynamiek zoeken we best in class, en daarvoor moeten we af en toe ook de grens over zoals bijvoorbeeld Nederland”, zegt Geert nog.

Kapitaal weer opbouwen

Een circulaire economie bouwt kapitaal weer op: financieel, materieel, menselijk, sociaal en natuurlijk. In de circulaire economie kunnen bedrijven dus groeien zonder dat het milieu hierdoor wordt aangetast. Werecircle ziet circulariteit daarom ook als een instrument voor bedrijven om impactvol te worden of te blijven. Professor Tom Kuppens van de faculteit bedrijfseconomische wetenschappen Uhasselt departement Milieu-economie: “Er is meer mogelijk. Dat is gewoon wiskunde. Circulariteit houdt grondstoffen in de keten. Enerzijds spaar je uit: de kost van nieuwe grondstoffen, de kost voor het wegwerken van afval en de milieukost. Anderzijds win je door de restwaarde opnieuw in te zetten. Maar circulaire economie gaat ook over levensduurverlenging, samenwerken in de waardeketen waardoor er nieuwe business opportuniteiten ontstaan. De waarde is er, er moet gewoon een juist business model met bijhorend verdienmodel aan gekoppeld worden”, zegt Tom Kuppens.

Regisseur van eigen waardeketen

Naast kennis delen, werkt werecircle mee aan volledige circulaire transities. “We zorgen ervoor dat je regisseur wordt van je eigen waardeketen. We beginnen met het in kaart te brengen van partners en stakeholders, die nodig zijn voor je product of dienst. Dit laat zien waar voor jou echte kansen liggen om circulaire waarde te realiseren. Dan start een iteratief proces waarbij we je leiden tot een prototype van een product of een dienst met het juiste business model. We plannen op papier, maar geen loze plannen. Het moet werken, dus helpen we je verder met de implementatie ervan door middel van een masterplan, go-to-market-strategieën, een financiële aanpak of een transitiemodel voor je bedrijfsstructuur. Wij introduceren niet alleen een circulair concept, maar we zijn er ook bij wanneer het echt wordt.”

Sterk bondgenootschap

De vijf stichters leerden elkaar kennen via hun respectievelijke netwerken. Het team is van vele markten thuis. “We zien onszelf als een extra skill set die bedrijven kunnen inzetten. Een bondgenootschap van economen, ingenieurs, professoren en specialisten, met hetzelfde doel voor ogen. We hebben complementaire vaardigheden in huis om een omschakeling naar een circulair product of dienst in goede banen te leiden. We zijn een sterk team waar ieder ervaring naar de tafel brengt vanuit zijn of haar eigen professionele achtergrond. We werken coöperatief en breiden ons netwerk elke dag uit met nieuwe profielen en samenwerkingen”, zegt Anne, econome met 28 jaar ervaring in de bouwsector.

Ambities

Waar wil werecircle staan binnen 5 jaar? “We zijn succesvol wanneer binnen 5 jaar alle ondernemingen circulair ondernemen omarmen omdat het een economische opportuniteit is en een hefboom is om zo goed als alle duurzaamheidsdoestellingen (klimaatdoelstellingen, waardig werk, verantwoorde productie en consumptie,..) te realiseren”, besluit Geert Vaes.