Rode cijfers, sluiting van winkels, bescherming tegen schuldeisers en te veel overnames om gezond te zijn: het parcours dat winkelketen Casa de laatste jaren afgelegd heeft, is er een over wel erg hobbelige kasseien. Geestelijke vader Karel Govaerts (geboren op 5 augustus 1895) zou gesmoord gevloekt hebben en draait zich om in zijn graf.
Na het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft de ondernemer (en tevens burgemeester) uit Itegem een even eenvoudig als geniaal idee: hij geeft klanten spaarzegels, telkens wanneer ze een voedingsproduct van hem aankopen. Met die spaarzegels kunnen ze dan allerlei huishoudartikelen en geschenken aankopen die Govaerts ook te koop aanbiedt. Op den duur zit iedereen wel te sparen voor een product uit de vele catalogi van Govaerts. De naamsbekendheid van zijn bedrijf groeit, de verkoop evenzeer.

Casa heet dan nog gewoon Fort, een fabriek opgericht in 1925 door diezelfde Karel Govaerts in een tijd waarin voedingswaren nog met paard en kar geleverd worden. In 1962 overlijdt Govaerts en komt het roer in handen van zijn oudste dochter Suzanne en partner Joris Onzea. Als het in 1971 verboden wordt om spaarzegels aan te bieden in combinatie met voedingsproducten, veranderen de twee van strategie: Comfort Centers wordt geboren, locaties waar alleen huishoudartikelen en geschenken verkocht worden. In 1975 verschijnt de eerste winkel onder de nieuwe naam Casa. In Ottignies zowaar, een dorp in de provincie Waals-Brabant.
Overname door Blokker
Opnieuw groeit het geesteskind van wijlen Karel Govaerts. Dat ziet de Nederlandse winkelketen Blokker Holding ook, dat Casa overneemt in 1988, hetzelfde jaar waarin het ook Leen Bakker overkoopt. De overname van Blokker brengt Casa tot ver buiten de Belgische landsgrenzen. Zo komen er winkels in onder meer Zwitserland en Italië.
Ook andere continenten gaan overstag, met een Casa in Marokko en een Casa op Aruba, een van de Caribische eilanden. Op het hoogtepunt telt de interieurketen meer dan vijfhonderd winkels in elf verschillende landen. Het hoofdkantoor blijft evenwel in Itegem, samen met een distributiecentrum.
In 2016 neemt de familie Blokker Casa over van de Blokker Holding. Een jaar later verhuist het hoofdkantoor met distributiecentrum naar Olen. In 2020, aan het begin van de coronacrisis, moet een eerste keer bescherming worden gevraagd tegen schuldeisers. In 2021 verkoopt de familie Blokker haar aandelen aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas. Op die manier komt de keten in handen van de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar, die ze door een opportuniteit met warenhuisketen Inno na twee maanden alweer doorverkoopt aan Frank Pruijn, de commercieel directeur van Casa. We zijn dan juni 2024.

Gestegen loonkosten
Het faillissement van Casa treft 544 werknemers, verspreid over de winkels en het distributiecentrum in Olen. Alle 63 Belgische winkels zullen sluiten, zo heeft het bedrijf in een persbericht gemeld, net als het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen. Volgens CEO Vincent Nolf ligt de oorzaak van het faillissement onder meer in de gestegen loonkosten. “Kijk naar de laatste 3 jaar. De loonkosten zijn met 20 procent gestegen. Als de verkoop tegelijk stabiel blijft of zelfs daalt, wordt het heel moeilijk.” Voor de buitenlandse winkels van Casa is er nog geen duidelijkheid. Voorlopig blijven ze open. Dat is dan het laatste wat Karel Govaerts nalaat.
