Nieuws Vlaams-Brabant Tiense Suiker investeert miljoenen in nieuwe diffusietoren

Tiense Suiker investeert miljoenen in nieuwe diffusietoren

Credit: Belga Image.

Tiense Suiker investeert miljoenen in nieuwe diffusietoren

TIENEN – De Tiense Suikerraffinaderij is vorige week vrijdag gestart met het bouwen van een nieuwe diffusietoren. De toren zal jaarlijks bijna 6.000 ton CO2 minder uitstoten, en zorgt ook voor een jaarlijkse besparing an 150.000 m3 water. 

Een diffusietoren is een soort groot vat met water dat de suiker uit de suikerbieten haalt, nadat die gewassen en gesneden zijn. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om dat proces efficiënter en energiezuiniger te laten verlopen. De huidige machines zijn bovendien al zowat 40 jaar oud, en lopen tegen het einde van hun levensduur aan.

Opschaling mogelijk 

De toren zal 38 meter hoog worden en een diameter van 12 meter krijgen. Per dag zal er ongeveer 14.500 ton bieten in verwerkt kunnen worden. In de toekomst kan dat aantal nog opgeschaald worden. De huidige diffusietoren kan dagelijks zowat 14.000 ton bieten verwerken. De werken zullen volgens de huidige planning zo’n 2 jaar duren.

Investering 

Bij het begin van de bietencampagne in het najaar van 2023 zou de toren in gebruik genomen kunnen worden. De bouw vraagt een investering van 25 miljoen euro. Een miljoen euro wordt bijgepast door de Vlaamse regering, via het programma Strategische EcologieSteun (STRES). Het bedrijf Tiense Suiker is goed voor de productie van 500.000 à 650.000 ton witte suiker op jaarbasis. Daarvoor verwerkt het zowat 3,5 miljoen ton suikerbieten, die aangeleverd worden door 4.000 landbouwers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Batibouw uitgesteld

BRUSSEL - In samenspraak met het exposantencomité hebben de organisatoren van BATIBOUW beslist de editie van 2022 uit te stellen… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

5 falingen

ZAVENTEM/MEISE/WEZEMBEEK-OPPEM/BRUSSEL - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 5 bedrijven failliet verklaard.  Lees meer