Nieuws Vlaams Brabant TiGenix klaar voor productie van middel tegen fistels

TiGenix klaar voor productie van middel tegen fistels

TiGenix klaar voor productie van middel tegen fistels

tigenixTiGenix maakte bekend dat het klaar is voor de productie van een middel tegen perianale fistels. Het Leuvense biotechbedrijf had het onderzoek naar een behandeling nog maar twee maanden geleden afgerond. De productie kan opgekrikt worden naar de klinische en commerciële fase.

Vanuit het wetenschapspark in Haasrode bestrijdt TiGenix auto-immuunziekten. Die ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd beschouwt. “Wij ontwikkelen innovatieve behandelingen van ontstekingen als gevolg van die auto-immuunziekten. Dat gebeurt met donorstamcellen, op basis van ons intern technologieplatform”, stelt het bedrijf.

Eind vorig jaar rondde de beursgenoteerde biofarmaceutische onderneming een behandeling voor perianale fistels af. Dat zijn een soort tunneltjes die zich vormen vanuit het laatste deel van de darm en zich een weg zoeken naar de huid. Meestal is een operatie nodig. De oorzaak is nog onbekend. Perianale fistels kunnen bij iedereen voorkomen. Mensen die lijden aan de darmziekte van Crohn hebben een grotere kans op ontsteking.

Bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werd eerder een aanvraag tot markttoelating voor het product ingediend. “Het met stamceltherapie verkregen product kreeg van het EMA het statuut van weesgeneesmiddel. De pijnlijke en chronisch slopende aandoening telt ongeveer 100.000 patiënten in de Verenigde Staten en Europa. De bestaande behandelingen zijn ontoereikend.”

“Via onze expansieprocedure kunnen wij tot 2.400 doses voortbrengen uit cellen van één enkele gezonde donor. Wij focussen op het gebruik van levende cellen, eerder dan conventionele geneesmiddelen.” Cellen richten zich op andere werkingsmechanismen en kunnen efficiënter zijn voor patiënten die niet reageren op de klassieke medicamenten. Met inbegrip van de biologische middelen die momenteel worden gebruikt om auto-immuunziekten te behandelen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.