Nog tot en met 30 september zetten de provincie en vijftien ijsboeren uit Vlaams-Brabant het hoeve-en streekijs in de kijker tijdens het project “Tour de crème”.
Met Tour de Crème wil de provincie het hoeve- en streekijs in de kijker zetten. Het initiatief is een samenwerking tussen de provincie en vijftien bedrijven die ijs aanbieden met melk van hun eigen productie of gemaakt van melk van een naburig bedrijf. Ook ijs van schapenmelk kan je terugvinden in het parcours. “Ambachtelijk en met liefde gemaakt, met verse melk recht van de boerderij. Zo smaakt een ijsje het lekkerst”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en tuinbouw. “We hopen dat Vlaams-Brabanders en toeristen tijdens hun uitstappen zo’n hoeve-of streekijsje gaan eten in één van de vele boerderijen”. Met de actie willen de initiatiefnemers ook de korte keten, een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument, onder de aandacht brengen.
Deelnemende bedrijven
Het Nijswolkje in Aarschot, Hoeve De Peinwinning in Bekkevoort, De Calogne in Galmaarden, Hoeve De Baerdemaeker Vangelder in Gooik, Bioboerderij Dubbeldoel in Gooik, Paukeshof in Herent, Hof Ter Vaeren in Huldenberg, ’t Galgenveld in Erps-Kwerps, Krijmerie Van Gaasbeek in Gaasbeek, De Smulhoeve in Liedekerke, Het Molenhof in Merchtem, Lindehof in Merchtem, ’t Stappeshof in Merchtem, ’t Leemveldhof in Overijse en Schrijvershof in Ternat