Nieuws Vlaams Brabant Transport van huisvuil verhuist naar binnenvaart

Transport van huisvuil verhuist naar binnenvaart

Transport van huisvuil verhuist naar binnenvaart

De provincie Vlaams-Brabant gaat huishoudelijk afval voortaan zoveel mogelijk via de binnenvaart transporteren. Waterwegen en Zeekanaal, de afvalintercommunales EcoWerf (Leuven) en Haviland (Asse) en afvalverwerker EcoWerf kwamen overeen om jaarlijks 60.000 ton afval te vervoeren over het kanaal Leuven-Dijle. Dat komt neer op een besparing van 2.400 vrachtwagenritten voor de Vlaams-Brabantse wegen.

Het huisvuil komt over water terecht bij de verbrandingsoven van Indaver in Doel. Het project staat al jaren in de steigers, maar de concrete uitwerking liet op zich wachten. Het eerste schip met afval van Haviland is met vertraging vanuit Vilvoorde naar Doel vertrokken.

Eind november sluit EcoWerf, het Intergemeentelijk Milieubedrijf Oost-Brabant dat het afval in de Leuvense regio verwerkt, bij het project aan. In totaal zouden beide afvalverwerkers jaarlijks elk 30.000 ton huishoudelijk afval naar Doel moeten vervoeren.

Alternatief

Dat is goed voor een totaal van 60.000 ton en een besparing van 2.400 ritten met de vrachtwagen. Omdat de inzameling en de verwerking van het afval niet meteen vlak naast de waterweg gebeuren, is er wel nog altijd een stuk wegtransport nodig. Ook dat willen de betrokken partners zoveel mogelijk beperken.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) glundert. “Elk jaar 2.400 vrachtwagens minder in de file. Dat is geweldig nieuws voor Vlaams-Brabant, waar het verkeer vandaag al te vaak vastzit. Dit is het zoveelste bewijs dat de waterweg voor steeds meer verschillende soorten vrachten een sterk en aantrekkelijk alternatief is.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.