IMG_5451 Kathleen Stinckens.

Update: politierechter nieuwe voorzitster Comité P

De Kamer heeft woensdag in plenaire zitting beslist dat Kathleen Stinckens de komende zes jaar nieuwe voorzitter wordt van het Comité P, de waakhond van de politiediensten.  Stinckens legt met onmiddellijke ingang haar taak als politierechter neer. 

De kogel is door de kerk. De Leuvense politierechter wordt de nieuwe voorzitster van het Comité P. Stinckens haalde het bij geheime stemming van twee andere kandidaten, onder wie huidig voorzitter Johanna Erard. Stinckens legt haar job als rechter in Leuven meteen neer en zal voortaan ook niet meer het woord voeren voor het Koninklijk Verbond van Vrede-en politierechters (KVVB). Verwacht wordt dat ze vrij snel de eed zal afleggen als voorzitster en het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten zal vervoegen in Brussel. “Het zal vreemd aanvoelen dat ik de deuren van het gerechtsgebouw achter me zal dichttrekken”, vertelt Stinckens. “In die bijna 20 jaar heb mijn werk altijd heel graag gedaan. Ik denk dat ik het toch een beetje ga missen. Anderzijds sta ik voor een mooie uitdaging bij het Comité P. dat ik de komende tijd beter wil leren kennen.”

Balie en magistratuur 

Stinckens startte haar carrière aan de balie. Na acht jaar advocatuur werkte ze zes jaar als parketmagistrate. De afgelopen dertien jaar zat Stinckens als rechter een zitting voor in de politierechtbank. In die functie leerde Vlaanderen haar kennen tijdens het VIER-programma “De Rechtbank”. In totaal velde Stinckens minstens 40.000 vonnissen. Deinsde ze er niet voor terug wegpiraten de mantel uit te vegen, mededogen was haar zeker niet vreemd. “Er zijn heel wat memorabele momenten geweest, zowel positieve als negatieve. Drugsverslaafden op het rechte pad helpen en houden doet deugd. Maar al die dodelijke ongevallen met dat diep menselijk leed is toch iets wat ik voor de rest van mijn leven zal meedragen”, aldus de politierechter.

Wraking 

Dat haar man korpschef is van de politie Aarschot is voor de nieuwe voorzitster  geen probleem. “Kijk, in mijn functie als politierechter heb ik mezelf ook altijd gewraakt als er een discussie dreigde. Als er al een dossier uit Aarschot op onze tafel komt, dan zal ik de zaak doorschuiven naar mijn collega’s. Trouwens, tijdens de hoorzitting in de parlementaire commissie heb ik zelf aangegeven dat mijn man korpschef is in Aarschot. Nooit heeft men mij daarover vragen gesteld. Ik zie dan ook geen probleem”, aldus Stinckens. Wie haar zal opvolgen als politierechter is nog niet bekend.