Nieuws Vlaams Brabant Uplace krijgt tegenkanting uit Leuven en Vilvoorde

Uplace krijgt tegenkanting uit Leuven en Vilvoorde

Uplace krijgt tegenkanting uit Leuven en Vilvoorde

machelenuplaceUplace krijgt opnieuw tegenkanting vanuit Leuven en Vilvoorde. Beide steden dienen bij de Raad van State een verzoekschrift in om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te vernietigen. Dat zette het licht op groen voor het geplande shoppingcentrum in Machelen.

De Vlaamse regering nam op 22 januari van dit jaar een besluit voor de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan in het Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel. Dat bezorgde Uplace een bouwvergunning.

Leuven strijdt al langer tegen de komst van het megaproject in Machelen. “De komst van Uplace zou nadelig zijn voor de handel in de stad. Het is een vorm van deloyale concurrentie die een ernstig nadeel zou berokkenen aan de Leuvense binnenstad”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V).

Leuven vreest ook voor nadelige effecten voor de mobiliteit. “De komst van Uplace zal de verkeersproblemen op de E40 en de E314 sterk doen toenemen. Dat zal nadelige gevolgen hebben voor het verkeer op de gewestwegen en de Leuvense ring”, stelt Devlies.

Ook voor Vilvoorde is en blijft het mobiliteitsprobleem essentieel. De stad noemt het project “de organisatie van de permanente stilstand  zowel op de ring rond Brussel als in de stad”.

In het verzoekschrift bij de Raad van State stelt Leuven dat de beslissing strijdig is met de algemene principes van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen. De Vlaamse regering zou in dit dossier door de eerder opgestelde brownfieldovereenkomst met Uplace zowel rechter als partij zijn. De stedenbouwkundige voorschriften in het ruimtelijk uitvoeringsplan zouden onvoldoende precies zijn opgesteld. Leuven wijst op nog andere tekortkomingen. Zo ontbreken er bepalingen over de ontsluiting van de zone die volledig ingesloten is en niet aan een uitgeruste weg ligt.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.