Nieuws Vlaams Brabant Ursula huurt Brussels juweel

Ursula huurt Brussels juweel

Ursula huurt Brussels juweel

BRUSSEL – De Europese Commissie van voorzitter Ursula Von der Leyen huurt de komende 20 jaar het kantoorgedeelte van het Copernicus-gebouw aan de Wetstraat in Brussel. Allicht wordt het een van de grootste vastgoeddeals van 2021 in de hoofdstad. 

Naast 12 appartementen is het Copernicus-gebouw goed voor ruim 13.500 m2 kantoorruimte. Het is het eerste grote project dat in juni wordt opgeleverd in het kader van het Stadsproject Wet, onder impuls van de Brusselse regering. Eigenaar Alides, een van oorsprong Gentse vastgoedspeler en projectontwikkelaar en onderdeel van Group Maes, heeft de site al meer dan 20 jaar in portefeuille.

Stabiele inkomstenstroom 

“De zopas gesloten overeenkomst met de Europese Commissie staat garant voor een stabiele inkomstenstroom die de basis vormt voor toekomstige investeringsprojecten, onder andere in de hoofdstad”, zegt CEO Rikkert Leeman van Alides. Met deze overeenkomst toont Alides naar eigen zeggen aan dat er nog ruimte is voor kwalitatieve groei in de Brusselse kantoormarkt. “De vraag naar kwaliteit blijft actueel. Europese instellingen zoeken tegen 2024-2025 naar schatting tussen de 80.000 en 100.000m² kwalitatieve kantoorruimte”, luidt het. Met de ingebruikname van Copernicus speelt de Europese Commissie in op haar ambitie inzake duurzaamheid en de visie om over te schakelen naar een nieuwe, moderne kantoorinfrastructuur.

BREEAM Excellent 

Copernicus ligt in het hart van de Europese wijk (op een AAA-locatie), op het kruispunt van de Wetstraat en de Wetenschapsstraat. Het gebouw telt 14 bouwlagen en heeft een vloeroppervlakte van in totaal bijna 15.000 m2.  Het gebouw van het Brusselse architectenbureau LD2, werd ontworpen volgens het BREEAM Excellent label. “Duurzaamheid was key in het ontwerp en de uitwerking. Materialen werden gekozen op basis van deze duurzaamheid en hun ecologische prestaties. Met uitzondering van de ondergrond, werden alle structurele elementen geprefabriceerd, wat een snel en efficiënt bouwproces garandeert. Veel bouwmaterialen zijn ook cradle-to-cradle. Naast de ruime groene ruimtes, werd ook ingezet op duurzame mobiliteit”, zegt Rikkert Leeman nog.

300 euro per m2

Naar verwachting zullen de eerste Europese ambtenaren in september dit jaar hun intrek nemen in het Copernicus-gebouw. Hoeveel de Europese Commissie betaalt voor de huur van het pand wordt niet gecommuniceerd. Uit een rapport van makelaar CBRE blijkt dat je met een prime rente van ongeveer 300 euro per m2 op een mooi rendement kan rekenen. De overeenkomst met de Europese Commissie loopt over een termijn van 20 jaar.

Alides REIM

Inzake projectontwikkeling verwacht Alides REIM, op basis van haar huidige pipeline, een toekomstige omzet van meer dan 500 miljoen euro. De totale jaarlijkse huurinkomsten op de eigen investeringsportefeuille bedragen meer dan 20 miljoen euro. De holdingvennootschap Alides REIM heeft eind 2019 een geconsolideerd eigen vermogen van 238 miljoen euro en een EBITDA van 24,3 miljoen euro. Alle aandelen worden aangehouden door de familie Maes.

 

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Leuven
Brussel

Jaspers-Eyers tekent mee aan VRT Morgen

LEUVEN/BRUSSEL - Het Leuvense/Brusselse/Hasseltse architectenbureau Jaspers-Eyers en de Brusselse collega's van OFFICE Kersten Geers David Van Severen tekenen mee aan… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Merchtem, Vilvoorde
Merchtem

Broers Colpan openen tweede AH

VILVOORDE - Mathieu en Gabriel Colpan hebben woensdag hun tweede Albert Heijn-franchise geopend aan het Broekplein (wijk 4 Fonteinen) in… Lees meer