Foto Olivier Matthys

Viersterrenhotel Falko wordt dan toch geen detentiehuis

MEISE - De FOD Justitie heeft de plannen om viersterrenhotel Falko, net buiten het centrum van Wolvertem-Meise, te kopen en er een detentiehuis van te maken ‘on hold’ gezet. Het project gaat zeker door, zo klinkt het, maar dan op een andere locatie.

Het Falko Hotel is een begrip in de regio. Bij zakenmensen, maar ook bij een aantal professionele wielerploegen die er een vaste uitvalsbasis hebben als ze in Vlaanderen koersen.

Eigenaar Frans De Valck, ex-uitbater van keurslagerij De Valck in het centrum van Wolvertem, zette het viersterrenhotel een paar jaar geleden te koop voor 8 miljoen euro. De federale overheid meldde zich als kandidaat-koper om er een detentiecentrum van te maken waar plaats zou zijn voor een vijftigtal gedetineerden.

In een detentiehuis verblijven gevangenen met een gevangenisstraffen onder de drie jaar in afwachting van hun vrijlating. Tijdens hun verblijf mogen ze mits toestemming gaan werken en zich verplaatsen buiten het gebouw.

Petitie

Maar gedetineerden onderbrengen in een viersterrenhotel met hangtoiletten en kamers vol marmer dat lokte veel protest uit. “We gaan er alles aan doen om dat tegen te houden”, zei burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) van Meise toen de plannen vorig jaar bekend werden gemaakt door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Detentiehuis komt elders

Maar een jaar en een petitie met meer dan 700 handtekeningen later, zegt Justitie dat het plan ‘on hold’ is gezet. Het hotel staat opnieuw te koop. “Er komt zeker een detentiehuis in het arrondissement en wel voor het einde van deze legislatuur. Maar niet op die plaats. We hebben een ander, meer geschikt, gebouw gevonden. Waar, dat kunnen we nu nog niet zeggen”, klinkt het op het kabinet.