De jongste cijfers van de FOD Economie over onze inkomens, over het jaar 2013, leren dat Vlaams-Brabant een toplocatie is voor het loonzakje. Vanuit financieel oogpunt is het interessant om te werken, zowel in de eigen provincie als in de naburige arrondissementen Brussel-Hoofdstad en Nijvel. In de ranking van de 43 Belgische arrondissementen staan Halle-Vilvoorde en Leuven op een respectieve derde en vierde plaats.
Inwoners van Vlaams-Brabant zitten gebeiteld als het op het loon aankomt. Als ze voor hun werk naar Brussel pendelen, hebben ze het meeste kans op een stevig maandloon. Brussel-Hoofdstad is het Belgische arrondissement met het hoogste gemiddelde bruto maandloon: 3.813 euro voor een voltijdse baan. Dat salaris ligt zestien procent hoger dan het nationale gemiddelde.
Werkgevers in Brussel betalen dus de hoogste lonen uit. Maar ook in eigen regio zitten inwoners van Vlaams-Brabant in de bovenste regionen. Naar provincie scoort alleen Waals-Brabant beter. In hun enige arrondissement Nijvel bedraagt het gemiddelde maandloon 3.504 euro bruto. Steeds meer Vlamingen uit Vlaams-Brabant verdienen hun brood in Waalse gemeenten als Waver en Ottignies-Louvain-la-Neuve.
Vlaams-Brabant staat tweede op de provinciale ranking. Het arrondissement Halle-Vilvoorde scoort het best met 3.501 euro per maand. Op de hielen gezeten door het arrondissement Leuven met 3.484 euro. Ter vergelijking: het nationaal gemiddelde is 3.300 euro bruto per maand.
Dat directeurs van ondernemingen de ranking van best betaalde beroepen aanvoeren, zal niemand verbazen. Managers van allerlei pluimage bevolken het koppeloton. Wis-, natuur- en scheikundigen en ingenieurs maken de top tien rond. De slechtst betaalde beroepen zijn kelners, kappers, schoonmakers en kassiers, in die volgorde.
De best betalende sectoren zijn de petrochemie, bedrijfsbeheer, IT, financiële dienstverlening en de farmaceutische nijverheid. Horeca en detailhandel voeren de ranking van slechtst betalende sectoren aan.