leuven stadhuis Oude stadhuis van Leuven.

VOKA: “1 op 6 respondenten buist Leuvens stadsbestuur”

In aanloop naar het Burgemeestersdebat van VOKA aanstaande donderdag in het STUK in Leuven organiseerde de werkgeversorganisatie een enquête onder haar leden. Van de 88 Leuvense ondernemers die antwoordden gaven 1 op 6 het Leuvense stadsbestuur een onvoldoende.

VOKA organiseerde een bevraging onder haar leden, waarbij ook gepolst werd naar de mate van (on) tevredenheid over het werk van het huidige bestuur in gemeente of stad. “Op de nationale bevraging hebben we van 88 Leuvense ondernemers een antwoord gekregen”, zegt woordvoerder Kasper Demol van VOKA Vlaams-Brabant. “Onder hen gaf 16 procent het Leuvense stadsbestuur een onvoldoende, voor nog eens 47 procent krijgt het stadsbestuur geen applaus. Slechts 33 procent van de respondenten is echt tevreden over het werk van het bestuur.” Dat cijfer voor Leuven is minder dan het Vlaamse gemiddelde van 40% tevredenheid. Bovendien is het cijfer van de ontevredenheid bijna de helft meer dan het Vlaamse gemiddelde van 11%.

Ondernemersvriendelijk beleid

Uit de aanbevelingen die Voka naar voren schuift, komt vooral de nood aan ondernemingsvriendelijk beleid. “Er is nog amper ruimte voor bedrijvigheid en bestaande opportuniteiten worden tegengehouden door bestemmingswijzigingen, zoals Parkveld, of een slechte ontsluiting, zoals Leuven-Noord. Dat sluit meteen aan bij dat andere grote pijnpunt, de mobiliteit”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. “Bedrijventerreinen zijn steeds moeilijker bereikbaar omdat men vooral oor heeft naar de wensen van de bewoners, maar te weinig stilstaat bij de realiteit van de bedrijven. Vorige week nog communiceerden we met C-Valley over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein in Haasrode. Maar ook op andere plaatsen wordt de bereikbaarheid van bedrijven en ondernemingen bemoeilijkt.

Vergunningenbeleid

Ook het vergunningsbeleid kan beter volgens VOKA. Uit de bevraging blijkt dat ondernemers zich onvoldoende betrokken voelen bij het vergunningsbeleid. De communicatie kan beter en het gevoel bestaat dat de uitkomst van de procedure soms afhangt van de persoon die het dossier behandelt.

Prioriteiten

Zelf schuift Voka vier prioriteiten naar voor: ruimte voor bedrijven, betere mobiliteit naar de stad en bedrijventerreinen, meer ambitie als stad voor de ondernemers en de nood om Leuven de slimste stad van het land te houden door in te zetten op innovatie en internationale topprofielen.